26 november 2023

Voor het tweede jaar op rij is Francesco Bagnaia gekroond tot wereldkampioen in de MotoGP!

 

Voor het tweede jaar op rij is Francesco Bagnaia gekroond tot wereldkampioen in de MotoGP! 

De Ducati-rijder zag concurrent Jorge Martin al vroeg crashen in Valencia, waarna zijn overwinning meer dan genoeg was om opnieuw de titel veilig te stellen.

10 november 2023

11-11-1918 om 11.00u.

 Vandaag wordt de allergrootste herdenking van WO I gehouden. Op 11 november 1918 tekenden de strijdende partijen een wapenstilstandsverdrag dat om 11 uur zou ingaan. 

De herdenking gaat gepaard met talloze optochten en wakes op militaire kerkhoven of nabij monumenten en slagvelden. 


In Vlaanderens velden

“In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen
Tussen de kruisen, rij aan rij
die onze plek aangeven; en in de lucht
vliegen leeuweriken, nog steeds dapper zingend
ook al hoor je ze nauwelijks te midden van het kanongebulder
aan de grond.
Wij zijn de doden. Enkele dagen geleden
leefden we nog, voelden de dauw, zagen de zon ondergaan
beminden en werden bemind en nu liggen we
in Vlaanderens velden
Neem ons gevecht met de vijand weer op:
Tot u gooien wij, met falende hand
de toorts; aan u om haar hoog te houden
Als gij breekt met ons die sterven
zullen wij niet slapen, ook al bloeien de klaprozen
in Vlaanderens velden.”

John McCrae

8 november 2023

Nieuw: 1000 soldaten – muzikale wandeling op Lijssenthoek Military Cemetery

 In het toeristisch aanbod van Poperinge zit een nieuwe wandeling, met als leidraad het lied '1000 soldaten' van Willem Vermandere. Negen internationale artiesten geven hun interpretatie aan of bewerking van dit iconische nummer. Je kan de nummers beluisteren bij het graf van een soldaat. 

De Franse versie kan je  beluisteren bij het graf van een Franse soldaat, de Indische bij het graf van een Indische soldaat enzovoort. Ontdek ook de Ierse, Engelse, Arabische, Chinese, Duitse, Italiaanse en Zoeloe versies. De oorspronkelijke versie van Willem Vermandere & Guido Desimpelaere is te horen bij het graf van Richard Van Neste, de enige Vlaming begraven op Lijssenthoek.

info klik hier

13 oktober 2023

Vrouwelijke bruine kikkers doen alsof ze dood zijn om ongewenste avances te vermijden

 

Foto: Swa Vleminckx©

Sommige vrouwelijke bruine kikkers die geen zin hebben in seks met opdringerige mannetjes maken volgens onderzoekers gebruik van een drastische tactiek: ze doen alsof ze dood zijn. Dat betekent dat de vrouwtjes zich niet zomaar neerleggen bij de overmacht van mannetjes die soms paren met dodelijke afloop voor het wijfje.

Bij bruine kikkers klampen meerdere mannetjes zich soms tegelijkertijd vast aan een vrouwtje, in een zogenaamde ‘paringsbal’. Het vrouwtje overleeft die dwangmatige paringsdrang van mannetjes niet altijd. “Eerder werd gedacht dat vrouwtjes niet in staat waren om te kiezen of zich te verdedigen tegen deze mannelijke dwang”, stelt Carolin Dittrich van het Natuurhistorisch Museum van Berlijn, hoofdauteur van de studie verschenen in het tijdschrift ‘Royal Society Open Science’. Maar dit onderzoek suggereert iets anders. “Vrouwtjes in deze dichte broedpopulaties zijn niet zo passief zoals werd gedacht”, aldus Dittrich.

Samen met medeauteur Mark-Oliver Rödel zette Dittrich een mannetjeskikker bij twee vrouwtjes - een grote en een kleine - in een doos. Het paringsgedrag werd vervolgens opgenomen op video. Van de 54 vrouwtjes die door een mannetje werden beetgepakt, probeerde 83 procent het lichaam te draaien. 48 procent van de vastgegrepen vrouwtjes gromde of piepte als kreet om los te laten. Die vrouwelijke kikkers poogden allemaal hun lichaam te draaien. En dan is er nog het fenomeen van tonische immobiliteit of verstijving. Dat betekent dat het vrouwtje een houding aanneemt waarbij de voor- en achterpoten worden uitgestrekt omdat de kikker zich bedreigd voelt door het seksuele geweld. Het vrouwtje lijkt te spelen alsof ze dood is. Een op de drie vrouwelijke bruine kikkers uit het experiment gingen over op die tactiek. Meestal probeerden die vrouwtjes ook hun lichaam te draaien terwijl ze vastgeklampt werden. De drie tactieken kunnen samen worden toegepast, wat de kleinere vrouwtjes vaker deden dan de grotere.

Verstijving

Volgens Dittrich had ene Rösel von Rosenhoff het een boek uit 1758 al over tonische immobiliteit bij kikkers, maar daarna kwam het niet meer terug. Dat de verstijving vooral voorkomt bij de kleinere, jongere vrouwtjes, heeft volgens de onderzoekers te maken met het hogere stressniveau omdat ze minder ervaring hebben met voortplanting.

26 september 2023

33.000ste Last Post geblazen in Ieper: "als we voor elke gesneuvelde uit WOI spelen, zijn we bezig tot 2540"

 In Ieper is de 33.000ste Last Post geblazen aan de Menenpoort. De eerste keer was op 2 juli 1928

Iedere avond blazen klaroeners de Last Post als eerbetoon voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De Menenpoort, die nu wordt gerestaureerd, is vorige week uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. De Last Post zelf is nog niet erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Al sinds 2 juli 1928 blazen klaroeners iedere avond om 20 uur de Last Post onder de Menenpoort in Ieper. Gisteravond was de 33.000ste keer, zegt voorzitter Benoit Mottrie van de Last Post Association: "Het is een speciaal record voor iets dat uniek is in de wereld. Al bijna 100 jaar wordt hier iedere avond de Last Post gebracht. Het is een moment om eens achteruit te kijken en we willen al onze klaroeners, ceremoniële assistenten, bestuursleden en andere vrijwilligers bedanken." 

Last Post tot in de eeuwigheid

Tijdens de plechtigheid werd niet alleen achterom gekeken, maar ook vooruit. In de statuten van de Last Post Association staat dat de Last Post zal worden geblazen tot in de eeuwigheid. "Als we de Last Post slechts één keer spelen voor elk van de 54.585 namen op dit gedenkteken, dan duurt dit tot 2090. Als we hetzelfde willen doen voor elke Commonwealth soldaat die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog in België, dan zou dit nog tot 2540 duren. We hebben dus nog wat werk voor de boeg", zegt voorzitter Mottrie.

20 september 2023

Werelderfgoed "In Flanders fields": begraafplaatsen Eerste Wereldoorlog eindelijk erkend door Unesco

 

© Copper Tree Media

In Riyad, Saudi-Arabië, heeft de Unesco beslist om 139 sites die te maken hebben met de Eerste Wereldoorlog te erkennen als werelderfgoed. Er zijn 27 begraafplaatsen en memorialen uit de Westhoek bij, naast sites in Wallonië en Frankrijk. Vlaanderen heeft vele jaren geijverd voor de Unesco-erkenning. Die is symbolisch heel belangrijk, maar er hangen geen concrete gevolgen aan vast.

"Altijd iemands vaders, altijd iemands kind", zong Willem Vermandere over de "duizend en duizend soldaten" die niet meer terugkeerden na de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 100 jaar later wordt de Westhoek nog altijd getekend door de vele begraafplaatsen en memorialen voor de vermisten. Plekken waar bezoekers uit de hele wereld naartoe komen om zich te bezinnen, denk maar aan de dagelijkse Last Post onder de Menenpoort in Ieper.

Vlaanderen probeerde al heel lang om die herdenkingsplekken te laten erkennen als Unesco-werelderfgoed en dat is nu gelukt. Tijdens de sessie in Riyad, Saudi-Arabië, heeft Unesco beslist om 139 begraafplaatsen en memorialen van de Eerste Wereldoorlog in te schrijven op de lijst.

27 daarvan liggen in Vlaanderen, meer bepaald in de Westhoek. Daar zijn bekende plekken bij zoals de Menenpoort in Ieper. Daarnaast zijn er 16 sites in Wallonië en 96 in Frankrijk.

Foto: Swa Vleminckx

BRON

Make it iconic Nikon Z f

 

Zijn fraaie uiterlijk. Zijn sterke prestaties. Zijn mooie creaties. Creëer iets unieks met de Z f van Nikon. Schitterende full-frame beeldkwaliteit voor een esthetisch ontwerp dat helemaal van jou alleen is.













Geïnspireerd op de Nikon FM2-camera

In de Z f komt het klassieke analoge-cameraontwerp van Nikon samen met de geavanceerde technologie uit de Z-serie voor prestaties van een hoger niveau. Het is de perfecte combinatie van heden en verleden.

Meer weten klik hier

6 september 2023

Menenpoort omhuld met originele schets architect Reginald Blomfield: “Slapende leeuw is geen fout”

 Al enkele weken zit de Menenpoort in Ieper in doeken met daarop een print van een originele schets van het monument. De schets werd in 1921 getekend door hoofdarchitect Reginald Blomfield en werpt een blik op de geschiedenis van het bijna 100-jarige monument. “Eerste plan van de poort was geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse Porte de la Citadelle uit Nancy.”



De Menenpoort is momenteel omhuld met doeken waarop een originele schets staat afgedrukt. 
© Vleminckx Francois.

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) voert momenteel grondige conservatie- en restauratiewerken uit aan de Menenpoort. Het belangrijke herdenkingsmonument dat op 24 juli 1927 ingehuldigd werd als ‘Memorial to the Missing’, draagt bijna 55.000 gegraveerde namen van vermiste Commonwealth (Gemenebest) soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. “Sinds enkele weken krijgen voorbijgangers en bezoekers van de Menenpoort een uniek beeld te zien in plaats van de gebruikelijke stellingen op de werf”, zegt Hava Temicheva van CWGC. “We lieten het monument omhullen met stellingdoeken waarop een print van de originele schets van de Menenpoort in ware grootte te zien is. De schets werd in 1921 getekend door hoofdarchitect Reginald Blomfield en werpt een blik op de geschiedenis van het bijna 100-jarige monument.”

Symbolische verwijzing

Aandachtige voorbijgangers merkten enkele verschillen met het huidig ontwerp van de Menenpoort. “Er zijn zelf mensen die ons een ‘fout’ kwamen melden. De leeuw die op het doek staat, lijkt te slapen, terwijl hij in realiteit de leeuw waakt. Wellicht was de ‘slapende leeuw’ in de originele schets een symbolische verwijzing naar de gesneuvelde soldaten die er herdacht worden en te ruste zijn gelegd.”

Porte de la Citadelle in Nancy. © CWGC

Britse besluitloosheid

Toen architect Blomfield zijn eerste plan voor de Menenpoort presenteerde aan het Battle Exploits Memorial Committee, bestond dit uit een poort met dubbele boog geïnspireerd door de zeventiende-eeuwse Porte de la Citadelle uit Nancy. Aan de oost- en westzijde waren monumentale gevels getekend en een bakstenen brug die de gracht kruist. Tussen de bogen zou een gewelfd dak komen met vier ovalen lichten aan elke zijde. Op de plannen stonden trappen naar de wallen getekend als toegankelijke loopbrug voor het publiek. “Het comité was enthousiast en het plan werd tijdens de volgende commissievergadering in september 1919 goedgekeurd”, vertelt Hava Temicheva. “Door de Britse besluiteloosheid duurde het toch tot in juni 1922 voor de definitieve uitvoeringsplannen van de Menenpoort door Blomfield werden ingediend. Op deze nieuwe tekeningen had hij zijn plannen voor de vestingmuren geschrapt en de trapontwerpen aangepast.”

Eeuwherdenking

De huidige restauratiewerken zullen ongeveer twee jaar duren en moeten garanderen dat ook toekomstige generaties de Eerste Wereldoorlog op een authentieke manier kunnen blijven herinneren. Tegen de eeuwherdenking van 2027, zal het monument terug in volle glorie hersteld zijn.

Terwijl de Menenpoort in de stellingen staat, biedt de CWGC alternatieven aan voor toeristen en bezoekers. Naast de Menenpoort kan je de tijdelijke CWGC- tentoonstelling ‘Menin Gate: Moments’ bewonderen, die het verhaal van de Menenpoort vertelt aan de hand van acht illustraties van de Britse artiest Tom Clohosy Cole. Wie namen van gesneuvelden wil opzoeken op de stenen panelen, kan in de tussentijd terecht in het CWGC- informatiecentrum. Op de ‘Virtual Menin Gate’ vind je daar een 3D-beeld van de Menenpoort met de 55.000 gegraveerde namen van Commonwealth soldaten.


De originele schets van architect Reginald Blomfield van de Menenpoort. © CWGC

Foto: © Swa Vleminckx



Foto's: Francois Vleminckx



25 augustus 2023

Zondag wordt Slag bij Imde herdacht

Herdenkingsmonument Slag van Imde. © Google Streetview

Bij de veldslag kwamen in 1914 tientallen Belgische soldaten om het leven, onder meer omdat ze onder vuur kwamen te liggen van andere Belgische troepen. 

Elk jaar wordt de Slag van Imde herdacht op de zondag die het dichtst bij 24 augustus aanleunt. In 2023 zal de Slag van Imde herdacht worden op zondag 27 augustus 2023. 

Het programma van de herdenking van de Slag van Imde ziet er als volgt uit: 9u30: Samenkomst voor de parochiezaal van Imde, Drijpikkelstraat 24, 1861 Imde (Meise). 9u45: Stoet monument "De Kam" met vlaggendragers en promi...

Meer info

18 augustus 2023

NIKON WINT 3 EISA AWARDS

 


Nikon heeft drie awards gewonnen tijdens de EISA Awards 2023-2024:


•    De Z 8 wint 'Camera of the Year'
•    Het NIKKOR Z 85mm f/1.2 S-objectief werd bekroond als beste in de categorie 'Portrait Lens'
•    Het NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S-objectief won de 'Super-Tele Photo Lens'-award


16 augustus 2023

Oude Klepper Parade

 zondag 20 augustus 2023






































De Oude Klepper Parade is een vzw die reeds 30 jaar bestaat en die in samenwerking met de Gemeente De Haan een dag-evenement organiseert. Motorfietsen van voor het jaar 1920 kunnen deelnemen aan deze rit. De start en aankomst is steeds in De Haan.

Onderzoekers bootsen Pink Floyd-nummer na door ‘gedachten’ van mensen te lezen

 

Archiefbeeld. De onderzoekers hopen spraakapparaten te kunnen ontwikkelen die in staat zijn toon, ritme en intonatie te behouden. © Getty Images

Wetenschappers aan de Amerikaanse Universiteit van Californië zijn erin geslaagd om een nummer van Pink Floyd na te bootsen door te luisteren naar de hersengolven van proefpersonen. Deze doorbraak is een eerste stap in het helpen van mensen die door een neurologische aandoening kampen met een spraakprobleem.

Voor het onderzoek werd de hersenactiviteit van 29 mensen geanalyseerd. Drie minuten lang luisterden ze naar het nummer ‘Another Brick in the Wall’ van de Engelse band Pink Floyd. Hun hersenactiviteit werd gedetecteerd met elektroden die op het oppervlak van hun hersenen werden geplaatst toen ze een operatie voor epilepsie ondergingen.

Via kunstmatige intelligentie (AI) konden de opnames van de hersengolven gedetecteerd worden en omgezet worden in geluiden en woorden. Het resultaat is verrassend: de zin “All in all, it’s just another brick in the wall” is duidelijk herkenbaar, al klinkt het wel gedempt. Zelfs ritme en melodie konden opgepikt worden – iets wat eerder nog niet gelukt was. Nu “kun je echt naar de hersenen luisteren en de muziek die de persoon hoorde nabootsen”, aldus Gerwin Schalk, een neurowetenschapper die gegevens verzamelde voor dit onderzoek, aan ‘The New York Times’.

Verbetering kwaliteit

Het korte fragment klinkt gedempt en “een beetje alsof ze onder water praten”, vertelde Robert Knight, een neuroloog die het onderzoek uitvoerde aan ‘The Guardian’. Hij vermoedt dat de kwaliteit ervan zou verbeteren als de elektroden nog dichter op elkaar zouden geplaatst worden. “De gemiddelde afstand tussen de elektroden was ongeveer 5 millimeter, maar we hadden een paar patiënten met een afstand van 3 millimeter. Die presteerden het beste op het gebied van reconstructie. Nu we weten hoe we dit moeten doen, denk ik dat de geluidskwaliteit veel beter zou zijn als we elektroden hadden die anderhalve millimeter uit elkaar stonden.”

In de toekomst zal het misschien mogelijk zijn om zulke opnames te maken zonder dat er een operatie voor nodig is, bijvoorbeeld met elektroden die aan de hoofdhuid worden bevestigd.

Nieuwe ‘spraakprotheses’

Met deze kennis over hoe onze hersenen muziek verwerken, kunnen wetenschappers nieuwe ‘spraakprotheses’ ontwikkelen voor mensen die door een neurologische aandoening kampen met een spraakprobleem. Elementen zoals toon, ritme en intonatie, zijn “dingen die van ons een levendige spreker maken en geen robot”, aldus Schalk. De onderzoekers hopen apparaten te kunnen ontwikkelen die in staat zijn dat te behouden.

IVT 16-08-23, 07:30 Bron: The Guardian, The New York Times


14 mei 2023

De nieuwe Nikon Z8.

 


Dit is alles wat je zoekt in een full-frame hybride camera. Beeldkwaliteit, precisie, flexibiliteit en een compacte, lichte camerabody. Foto's of video's. Opdrachten of hobbyprojecten. Niet alleen voor de fun. Maar ook voor succes.


MEER WETEN:

KLIK HIER

18 april 2023

Last Post voor het eerst in 95 jaar niet onder de Menenpoort gespeeld.

De klaroeners van Last Post spelen vanaf nu op de vestingen, omwille van de restauratiewerken aan de Menenpoort. © Henk Deleu
 

Last Post voor het eerst in 95 jaar niet onder de Menenpoort gespeeld: “Je moet nu plots een stuk harder blazen”

De Last Postplechtigheid in Ieper vond maandag (wellicht) voor het eerst sinds 1928 niet onder de Menenpoort plaats maar wel op de vestingen. De oorzaak zijn de grote renovatiewerken die het wereldberoemde monument de komende twee jaar moet ondergaan. “We hopen op zo veel mogelijk mooi weer, want regen zou het hier wel eens modderig kunnen maken.”

Een vreemd zicht maandagavond om 20 uur aan de Menenpoort in Ieper. Op dat tijdstip is het onder het monument veelal drummen om een goed plaatsje te bemachtigen vanwaar je een blik kan werpen op de klaroeners. Die mannen spelen sinds 1928 dagelijks onder de poort de Last Post als herdenking aan de gesneuvelden in WO I. Nu was het even anders. Veel bezoekers gingen via het paadje langs de poort naar de vestingen. Het is immers daar dat de plechtigheid voor een langere periode zal plaatsvinden. De Menenpoort ondergaat grote renovatiewerken, waardoor het voor de Last Post Association niet meer mogelijk is om onder de stenen boog de ceremonie te organiseren.