12 september 2008

Opstart bedenkingen

Zeer belangrijk, vergen alle filters tijd om beginnen te werken, zij zijn bekwaam om onmiddelijk verontreiniging helemaal bij het begin te verwijderen? NEEN- u moet hem eerst 'rijpen'.
Hoe rijpt u een nieuwe filter?

Dit vergt normaal vier tot zes weken. Na deze rijpingsperiode, zou uw filter het afval moeten kunnen verwijderen dat door uw nieuwe vissen wordt geproduceerd.
Kunt u geen vissen van dag één dan niet toevoegen? NEEN.

Sommige mensen verkiezen hun aquarium/filter te laten rijpen door een paar sterke vissen zoals danios, guppen toe te voegen, hun afval moet een voedselbron zijn voor de bacteriën in het filter die er nog niet genoeg zijn. Hoewel men hier de vissen aan verontreinigd water blootstelt, dit is niet diervriendelijk. Dan is er nog het risico dat u zou kunnen worden verleid om nog meer vissen toe te voegen alvorens het aquarium/filter klaar is, wat slechts de verontreiniging nog zal verhogen. Als u uw aquarium/filter is gerijpt, dan slechts een paar vissen in de eerste week toevoegen, hen met mate voeden en geen verdere vissen toevoegen tot de ammoniak en nitrietniveaus zijn afgenomen en naar nul zijn gedaald. Tussen het eind van week één en week vier, zal het water bijna zeker verontreinigd worden en kunt u dode vissen verwachten.



Toch even nog een aanvulling over de opstart van een aquarium, hoopte dat ik daar reactie zou op krijgen.

Mijn bedoeling is en zeker als ik nakweek wil van een soort die nog niet (sporadisch) is gekweekt een zo optimale levensomgeving te creëren en dat heeft te maken met kennis en geduld. Om even terug te komen de jaren 70 daar werden vissen losgelaten in zeeaquariums die niet voldeden aan deze vereiste. Ik vergelijk dat met de overlevingskampen van Nazi Duitsland (sorry), daar werd ook een leefomgeving opgebouwd waar mensen een bepaalde tijd konden overleven, ja zelfs voortplanten. Zo was dat ook (toen) en nu nog met veel (zee)aquariums. Meestal overleven deze dieren een tijd maar echt oud worden doen die niet, laat staan voortplanten, omdat die levensomstandigheden niet voldoen aan de eisen. Daarom pleit ik voor een goede inloopperiode, kunnen ze toch al tijdje in een goede waterwaliteit rondzemmen.
Nu moet je begrijpen dat is mijn mening en niet iedereen gaat mij dat in dank afnemen. En ik moet ook niet Heiliger zijn dan de paus. Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt nu nog trouwens.
Ik raad toch aan een drietal weken opstarttijd, noemt het inderdaad ‘ouderwets’.
De Druppelmethode:
Bij deze methode laat u de vissen bij uw thuiskomst uit de zak en plaatst u hen "in het vanuit de winkel meegekregen water" in een emmertje of teil. Door middel van een luchtslangetje (= de dunne slangetjes die gebruikt worden op luchtpompjes en die u ook per strekkende meter kunt aanschaffen) hevelt u water uit uw aquarium over in de emmer. Maak dat dit overhevelen niet te snel gebeurt. Een trage overheveling geeft de vissen de kans zeer geleidelijk te wennen aan de nieuwe waterwaarden. Indien u bemerkt dat het water te snel in de emmer stroomt, en dus niet meer "druppelt", dan kunt u door middel van een elastiekje of een wasknijper de druk wat verlagen. Hou dit minstens een half uur tot een uur vol.
De toevoegmethode:
Deze methode is grotendeels gelijk aan de druppelmethode, maar verschilt in dat opzicht dat u de plastic zak(ken) met vissen die in het aquarium drijven rechtstreeks voorziet van water uit uw aquarium. Daartoe opent u de zakken, of werkt u met een trechtertje. Voeg in de zak(ken) om de vijf minuten wat water uit uw aquarium toe. Giet niet te snel, maar imiteer het "druppelen".Voordeel van deze methode is dat uw vissen gewoon blijven doorwennen aan de nieuwe temperatuur en tevens ook aan de nieuwe waterkwaliteit.
Vissen die in een nieuw aquarium terechtkomen, zullen zich zeer angstig gedragen. Hun kleuren zullen "onder invloed van stress" verbleken, en ze zullen zich stil houden achter een plantengroep of een stuk hout of steen. Dit is een normale reactie. Deze gewenning verschilt van soort tot soort. Sommige exemplaren zullen al na een halfuurtje hun gewone activiteiten hervatten. Bij anderen kan dit gerust enkele dagen in beslag nemen. Maak u dus niet te vroeg zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten