15 september 2008

Richard Wright van Pink Floyd overleden

David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason en Richard Wright.
Richard Wright van Pink Floyd overleden

Richard Wright, één van de stichtende leden van de Britse rockgroep Pink Floyd, is op 65-jarige leeftijd aan een slepende ziekte overleden. Songschrijver en keyboardspeler Wright stapte in 1981 op als lid van de beroemde psychedelische band, maar trad later -in 2005 bij het Live 8-concert in Hyde Park- weer tot de band toe. De in Londen geboren muzikant werkte mee aan legendarische albums als "Atom Heart Mother", "Meddle", "Dark Side of the Moon" en "Wish You Were Here". Onder andere the songs "Us and Them" en "The Great Gig in the Sky" (beide op het Dark Side-album) zijn van zijn hand.

Geen sterrenstatuut
Op het uit 1967 stammende debuutalbum "The Piper at the Gates of Dawn" bestond Pink Floyd nog uit het viertal Wright, Syd Barrett, Roger Waters en Nick Mason. Wright had Waters en Mason op de architectuuracademie leren kennen. Vrij snel werd leadgitarist Barrett, die de schandalen en het drugsgebruik opstapelde, aan de kant geschoven en vervangen door David Gilmour. Barrett genoot in juli 2005 de twijfelachtige eer om als eerste (ex-)lid van Pink Floyd de eeuwige muziekvelden op te zoeken: ook hij overleed aan kanker (aan de pancreas).
Hoewel Wright zeker in de beginjaren als een dominant lid van de groep werd beschouwd, verwierf hij nooit het "sterrenstatuut" dat Barrett of Waters wel te beurt viel.

Geen individueel succesIn 1978 kwam Wright met zijn eerste solo-album, "Wet Dream", op de proppen, maar dat bleek geen onverdeeld succes. Hij verliet de band door strubbelingen met Waters na de opnames voor het hitalbum "The Wall". In 1984 stichtte hij samen met muzikant Dave Harris het duo Zee, opnieuw zonder commercieel succes. Maar nadat zijn antagonist Waters bij Pink Floyd was opgestapt, veroverde Wright weer zijn vaste stekje bij de supergroep en werkte hij mee aan onder andere het album "The Division Bell".
Pink Floyd heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht. (belga/odbs)
15/09/08 18u15

2 opmerkingen:

  1. You can have anything you want
    You can drift, you can dream, even walk on water
    Anything you want

    You can own everything you see
    Sell your soul for complete control
    Is that really what you need

    You can lose yourself this night
    See inside there is nothing to hide
    Turn and face the light

    Shine on Ricky and thanx for all you gave the world of music

    BeantwoordenVerwijderen