12 september 2008

Uitgestorven gewaande kikker ontdekt

De litoria lorica of gepantserde kikker was al sinds 1991 niet meer waargenomen.


In een afgelegen gebied in het hete noorden van Australië is een kleine boomkikker ontdekt waarvan veel kenners dachten dat hij was uitgestorven. De ontdekking is donderdag door onderzoekers bekendgemaakt.

De vier centimeter kleine litoria lorica, of gepantserde kikker, was al sinds 1991 niet meer waargenomen en vermoed werd dat het beestje was uitgeroeid door een schimmelziekte.


Maar twee maanden geleden stuitte een student tijdens onderzoek naar een andere soort in een beekje op enkele kikkers die veel weg hadden van de gepantserde kikker. Op ter plaatse genomen weefselmonsters werden DNA-tests uitgevoerd en zo kwam vast te staan dat het inderdaad ging om de zeer zeldzame kikkersoort.


Australische kikkerkenners zijn enorm ingenomen met de ontdekking. Er zijn in Australië veel kikkersoorten verdwenen, onder andere door de genoemde schimmelziekte. De herontdekking van de gepantserde kikker doet de hoop weer opflakkeren dat andere soorten waarvan vermoed wordt dat ze zijn uitgestorven toch nog ergens in het verborgene voorkomen.

De meeste van de gepantserde kikkers die nu zijn herontdekt zijn besmet met de schimmel, maar blijkbaar worden ze er niet ziek van. Onderzocht wordt hoe het komt dat ze niet ziek worden, zodat de vergaarde kennis kan worden ingezet ten behoeve van andere bedreigde kikkersoorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten