9 april 2009

Historisch beeldarchief Sportpaleis




Uit mijn eigen archief, optreden van PINK FLOYD '77 De volledige inventaris van het beeldmateriaal over het Sportpaleis in Antwerpen is vanaf vandaag digitaal beschikbaar gemaakt door de Provincie Antwerpen. Op hun website staan alles affiches, foto's en krantenartikels uit de periode 1933 tot 1999. Vanaf 8 juni kunnen mensen in het materiaal zelf gaan snuisteren in het Archiefhuis van de Provincie Antwerpen.
Het provinciebestuur werd in 1997 eigenaar van het Sportpaleis toen de firma die de evenementenhal uitbaatte, failliet ging. Meer dan 1.200 foto's en bijna 1.000 affiches die over de jaren heen verzameld werden, kwamen toen ook in het bezit van de provincie.Sinds 2005 werd er gewerkt aan de volledige archivering van de collectie. Vooral de stukken uit de beginperiode zijn volgens de provincie de moeite waard, omdat ze tonen hoe het Sportpaleis werd opgebouwd en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest door bombardementen.

Freddy Helsen van het provinciearchief zorgt dat de geschiedenis van het sportpaleis niet verloren gaat en archiveert de affiches, programma’s, foto’s en andere items. Vroeger was de voormalige bondscoach ook zelf actief als renner op de piste. Helsen koerste met de allergrootsten.
De gedroomde gids dus voor Leki bij een kijkje achter de schermen waar ze ook de twee ‘Jannen’ ontmoet. Zij benadrukken dat het toch vooral de verdienste van de provincie is dat het sportpaleis deze verjaardag kon vieren.
Een feestelijke Provant.be dus.

LINKS:
http://www.provant.be/media/2008_10_23_75jaarSportpaleis_400.mp4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten