15 april 2009

Pantodon buchholzi - NAKWEEK


Met prooi in de bek (krekel)



Links een vrouwtje, aarsvinnen veel fijner. En deze lopen mooi naar boven toe in 'een lijn'































































Een mannetje zie de stevige aarsvinnen. Ook lopen deze niet gelijkmatig, eerst zijn het lange dikken sprieten om zo over te gaan naar kortere en dunnere.





Pantodon buchholzi Peters, 1877


Pantodon buchholzi is de enige binnen de familie Pantodontidae binnen de orde Osteoglossiformes. Deze orde is een groep van primitieve vissen, welke vertegenwoordigd worden door de Arowana, de Gymnarchidae mesvissen, de Mormirydea vissen (Olifantsvis), de Notopteridae mesvissen en de Arapaima gigas (een van de grootste zoetwatervissen).

Roofvissen dus.


Leefomgeving

De Afrikaanse vlindervis is een bewoner van vijvers, meren, moerassen en traag bewegende gedeeltes van rivieren. Het is een strikte oppervlakte zwemmer en eter, en heeft een enorme spring capaciteit. Het primaire voedsel van de P. buchholzi zijn insecten, toch eet hij ook kleine visjes die hij vind aan het wateroppervlakte.


Voedselaanbod hier:

Op hun menu hier uiteraard levende oppervlakte prooidieren: fruitvliegen, buffalowormen, krekels en drijvende rode muggenlarven.


Kweek van de Afrikaanse vlindervis:

Ondanks dat het kweken van de Afrikaanse vlindervis niet veel voorkomt in aquaria, is het wel al eens gedaan? Eén verslag gevonden tot hiertoe: "Ik heb maar één keer met succes deze vissen gekweekt, en dan nog eens per ongeluk. Het paartje was gehuisvest in een 75 liter langwerpig aquarium, met licht zuur water met een temperatuur van ongeveer 26 graden. Ik heb geen paargedrag gezien, maar ze hebben een aantal vaal geel gekleurde eieren in de planten aan het wateroppervlakte gelegd. Het heeft een week geduurd voor de eieren om uit te komen, en ik heb tien jongen succesvol grootgebracht." Joe Gallo- Bron :AQUARTICLES•COM http://aquavisie.retry.org/Database/Artikelen/Pantodon_buchholzi.html













Eigen ervaring:
Ik heb hier nu 6 Pantodon buchholzi vislarven rondzemmen overgezet uit het biotoopaquarium (450liter). Gevangen in een tijdspanne van drie dagen. Er zullen waarschijnlijk er nog rondzwemmen. Maar de larven lijken op kleine bruine stokjes, die bijna niet bewegen verstopt tussen de drijfplanten. Eieren heb ik nog niet waargenomen.
We houden jullie op de hoogte natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten