23 maart 2010

Belgische primeur: 20 dieren en planten verbannen

België heeft als eerste land in Europa een zwarte lijst voor dieren en planten opgesteld. Twintig soorten worden verbannen uit ons land, omdat ze volgens experts een groot gevaar vormen voor onze fauna en flora.
 
Het Sikahert, de Pallaseekhoorn en de wasbeerhond zijn drie van de dieren die niet welkom zijn in België. Voor ons zijn ze misschien niet meteen bekend, maar het Biodiversiteitsplatform voerde een onderzoek naar de soorten die ons fauna en flore schade kunnen toebrengen. Als ze toch opduiken, mogen ze gewoon worden gedood of verdelgd.
Indringers
"We zien de laatste jaren steeds vaker 'indringers' opduiken, bijvoorbeeld omdat diersoorten ontsnappen of omdat planten in vijvers worden uitgezet", zegt bevoegd minister Paul Magnette in de gedrukte krant van Het Laatste Nieuws. Van de 50.000 dieren- en plantensoorten in ons land zijn al 2.500 soorten uitheems.

Lieveheersbeestje
Vijftig soorten zijn invasief. Dat wil zeggen dat ze zich razendsnel verspreiden en andere inheemse soorten verdringen. "Een bekend voorbeeld is het Aziatisch lieveheersbeestje, dat destijds werd ingevoerd om bladluizen te verdelgen", zegt Koen Van Muylem van het INBO. "Ons rode lieveheersbeestje werd bijna volledig weggedrumd.
"En eenmaal die vreemde soorten hier gesetteld zijn, krijg je ze nog moeilijk weg." Koen Van Muylem

Sikahert
De soorten op de zwarte lijst komen nog niet officieel voor in België. In onze buurlanden hebben ze echter wel al schade aangericht. Het Sikahert, bijvoorbeeld, komt uit Oost-Azië. Het plant zich echter voort met inlandse herten die daardoor verdwijnen. Bovendien richten ze zware schade aan de bossen aan. De eerste zwarte lijst gaat op 1 oktober van kracht.

De zwarte lijst van dieren en planten

Zoogdieren
Wasbeerzeehond China
Amerikaanse nerts Noord-Amerika
Grijze eekhoorn Noord-Amerika
Muntjac-hert China
Thaise eekhoorn
Pallaseekhoorn India en China
Sikahert Japan
Beverrat Zuid-Amerika

Amfibie
Stierkikker Noord-Amerika

Vissen
Zwartbekgrondel Zwarte en Kaspische Zee
Amurgrondel Zwarte en Kaspische Zee

Vogel
Heilige ibis Afrika

Planten
Verspreidbladige waterpest Afrika
Postelein-waterlepeltje Zuid-Amerika
Parelvederkruid Zuid-Amerika
Hottentotvijg Zuid-Afrika
Egeria Zuid-Amerika
Watercrassula Australië
Waterteunisbloem Zuid-Amerika
Ongelijkbladig vederkruid Noord-Amerika

Geen opmerkingen:

Een reactie posten