12 maart 2010

Rechter: "Pink Floyd-songs niet apart verkopen"

Pink Floyds iconische 'Dark Side of The Moon'-cover , hier uitgebeeld in de Londense skyline.


De Britse megaband Pink Floyd heeft van het Londens Hooggerechtshof gelijk gekregen in verband met de verkoop van individuele songs op het internet door platenmaatschappij EMI.

Pink Floyd wil niet dat EMI individuele songs of tracks verkoopt, zonder de toestemming van de band. De nummers moeten binnen de albumcontext blijven, vindt de groep. Pink Floyd voert aan dat het contract met de platenreus dit expliciet verbiedt, maar EMI was van mening dat het contract enkel op de "fysieke verkoop" sloeg. Online zou de platenfirma dus wel aparte tracks mogen verkopen.
Artistieke integriteit
Rechter sir Andrew Moritt heeft Pink Floyd nu echter in het gelijk gesteld. EMI moet de 'artistieke integriteit van de albums bewaren'.
Hiermee haalt een van de succesvolste EMI-groepen zijn slag thuis.
Pink Floyd is al sinds 1967 een goudhaantje voor EMI. 'Dark Side of The Moon', de Pink Floyd-plaat uit 1973, is met meer dan 35 miljoen verkochte exemplaren een van de commercieel succesrijkste albums aller tijden.
De band vervolgde EMI ook voor de royalty's op de internetverkoop. Maar het vonnis daaromtrent wordt niet publiek wordt gemaakt. Wel moet EMI de door Pink Floyd gemaakte gerechtskosten van 40.000 pond ophoesten, naast een later te betalen boete, aldus de BBC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten