24 maart 2010

Vietnam


De oorlog in Vietnam mag dan al gestopt zijn in 1975, voor zij die in contact gekomen zijn met 'Agent Orange' duurt de ellende onverminderd voort. Meer dan dertig ziekten en afwijkingen hebben met het landbouwgif en ontbladeringsmiddel te maken, variërend van astma en huidklachten tot psychische aandoeningen en tal van vormen van kanker. Het ergst zijn ongetwijfeld de genetische afwijkingen die het bij kinderen veroorzaakt.
Gruwelijk mismaakte baby's zijn er in Vietnam geboren. Met twee hoofden. Met één hoofd, maar twee gezichten. Baby's bij wie een deel van de organen aan de buitenkant van hun lichaam zat.

Vijf kinderen op honderd
Het totaal aantal slachtoffers van 'Agent Orange' wordt geschat op 4,8 miljoen en er komen dagelijks nieuwe bij. Dertig jaar na de oorlog tast het zwaar giftige 2,3,7,8 tetrachloordibenzo-para-dioxine (TCDD), kortweg dioxine, in 'Agent Orange', inmiddels de derde generatie Vietnamezen aan. Vijf kinderen op honderd worden vandaag in Vietnam geboren met een fysieke of mentale afwijking.
De Amerikaanse president Kennedy gaf in 1961 toestemming ontbladeringsmiddelen in te zetten. Doel was de communisten, die in de jungle ongrijpbaar waren, hun schuilplaatsen af te pakken en oogsten te laten mislukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten