22 juni 2010

Padden kunnen aardbeving dagen op voorhand voorspellen

Dat dieren aardbevingen voelen aankomen is geen nieuw gegeven, maar een Britse wetenschapper heeft per ongeluk wel nieuw bewijsmateriaal daarvoor gevonden. Terwijl ze het broedgedrag aan het bestuderen was van padden in Italië, op 74 kilometer van het epicentrum van de aardbeving die vorig jaar plaatsvond in L'Aquila, ontdekte ze hoe de padden al vijf dagen voor de schok veiliger oorden opzochten. Ze kwamen pas terug nadat de belangrijkste naschokken achter de rug waren.

China
Rachel Grant bestudeerde eigenlijk het effect van de maancyclus op het paargedrag van padden. Ineens verdwenen de padden. Dat deden ze ook in 2008 toen in China een aardbeving plaatsvond in de provincie Szechuan. Volgens Grant kunnen de padden de veranderingen in het eloktromagnetisch veld voorafgaand aan een aardbeving associëren met het nakende gevaar.

Honden
Honden kunnen dat blijkbaar ook. Want in 2003 publiceerde de Japanse wetenschapper Kiyoshi Shimamura al een studie waaruit bleek dat honden meer en gaan blaffen en bijten in de maanden voor een aardbeving. Hij kon er zelfs een cijfer opkleven: plus 18 procent in heel Japan en zelfs plus 60 procent in de getroffen regio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten