23 augustus 2010

Prachtige rijstvissen beschreven

Copyright © Jui-Pin Wu
 Ichtyologen uit de USA en Indonesië hebben een schitterende rijstvissen beschreven, kleurrijke soorten uit een zoetwaterhabitat in een klein eiland in de buurt van Sulawesi.

Het publiceren van de beschrijving van Oryzias woworae in een recent nummer van het tijdschrift Copeia , Lynne Parenti en Renny Hadiaty onderscheidt zich van soortgenoten door zijn opvallende kleur patroon van zijn staalblauwe lichaam ( bij mannen ) , gemarkeerd met briljante rode strepen op de buik, borstvinnen en staartvinnen .

Picture by Shen-Horn Yen.

Oryzias woworae , vernoemd naar Indonesische schaaldieren deskundige Wowor Daisy (die de vis verzamelde) , is afkomstig van een zoetwater beek met een baldakijn dekking van ongeveer 80 procent en een substraat van modder en zand met bladafval van Muna Island, aan de zuidoostkust van Sulawesi .
De pH van het water was 6-7 , en de vissen werden gevangen met een school Nomorhamphus liemi liemi
 Nomorphamphus liemi liemi
De soort is onlangs uitgevoerd en in de aquariumhandel te verkrijgen (althans in Taiwan) , waar zij reeds met succes zijn gekweekt in het aquarium.

Voor meer informatie, zie de krant: Parenti, LR en RK Hadiaty (2010) Een nieuwe, opvallend kleurrijke , kleine rijstvissen van het geslacht Oryzias ( Geepachtigen , Adrianichthyidae ) uit Sulawesi , Indonesië . Copeia 2010, pp. 268-273

Geen opmerkingen:

Een reactie posten