8 oktober 2010

Afrikaanse Vlindervis een genetische verrassing!

Een team van wetenschappers hebben ontdekt dat de Afrikaanse Vlindervis, Pantodon buchholzi van de twee wilde populaties er hetzelfde uitzien, maar genetisch verschillen ze meer dan chimpansees en mensen.
De wetenschappers, met inbegrip van het Natural History Museum Sebastien Lavoue, vond grote verschillen van maximaal 15% in het mitochondriaal genoom tussen vis uit Congo en Niger populaties.
Typisch mitochondriaal genoom verschillen tussen exemplaren van een soort zijn tussen de 2% en 3%. Een verschil van 15% is wat je zou verwachten te vinden in een hele familie van vissoorten. Het was vooral onverwacht omdat er geen meldingen van vormvariatie sinds de soort voor het eerst beschreven in 1876.
Met behulp van de nieuwste technieken in te schatten wanneer deze genetische divergentie , n het team ontdekt dat de scheiding van de twee groepen had plaatsgevonden meer dan 57 miljoen jaar geleden toch, ondanks deze enorme tijdspanne en grote klimatologische veranderingen in habitat van de vis, de fysieke kenmerken van de butterflyfish onveranderd was gebleven.
Dit betekent dat de vis zou kunnen worden beschouwd als 'levende fossielen', een benaming voor soorten die ongewijzigd zijn gebleven voor miljoenen jaren. Andere voorbeelden hiervan zijn coelacanthen en prikken.


De twee populaties zijn nu zo verschillend genetisch dat zij niet in staat zijn zich met elkaar voort te planten, wat zou kunnen betekenen ze in feite twee cryptische soorten zijn. Om dit na te gaan, is verdere studie van hun verschillend  gedrag en genetisch onderzoek vereist.
De Afrikaanse Vlindervis is een populaire 'excentrieke' bewoner van aquaria. In het wild leeft hij in de kalme wateren van regenwoud rivieren, kreken en moerassen. Groeiende tot ongeveer 15cm / 6 ", hij zwemt vlak onder de oppervlakte waar het zich voedt met insecten, kleine ongewervelden en vissen.Gepubliceerd: Bob Mehen woensdag 6 oktober 2010, 14:56
Aantal keren bekeken: 1031 keer
Geplaatst onder: butterflyfish Pantodon buchholzi excentriekelingen evolutie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten