27 oktober 2010

Vissen waren eerste dieren die seks hadden voor het plezier


De prehistorische placodermvissen gebruikten hun forse kaken bij het copuleren.

Volgens aanwijzingen op fossielen die in het westen van Australië werden aangetroffen, waren haaiachtige vissen de eerste dieren die puur voor het plezier seks hadden.
Voordien werd aangenomen dat de kaken van de vissen over de generaties groeiden om makkelijker te kunnen eten, maar nu menen wetenschappers dat die grotere kaken hielpen bij het paren.

Bijters
"Veel haaien bijten zich vast in de achtervinnen van de wijfjes, zodat de copulatie kan plaatsgrijpen", stelt projectleider John Long.

Levende wezens hadden voor het eerst seks door copulatie tussen 400 en 410 miljoen jaar geleden. "Deze vissen schoten niet zomaar kuit in het water, hun seks was plezant", verklaarde Long op de 70ste verjaardag van de Society of Vertebrate Paleontology.

Placodermvissen
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies na het bestuderen van fossielen van embryo's van de ptycytodontin en arthrodiran placodermvissen, verwant met haaien zoals we ze nu kennen.

Geavanceerde voortplanting
"Onze bevindingen tonen aan dat deze uitgestorven gepantserde vissen, de placodermen, intiem copuleerden. De mannetjes brachten staven op hun heupvin bij het vrouwtje binnen om er hun sperma te deponeren", aldus nog Long.

De ontdekking is "relevant omdat het betekent dat een geavanceerde vorm van voortplanting middels copulatie meer voorkwam dan we tot nog toe dachten".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten