31 oktober 2010

Beelden met een vleugje nostalgie

Beelden met een vleugje nostalgie

In kranten en magazines zie je soms een negatiefrandje rond een (al dan niet digitale) foto. We tonen je twee manieren om snel zo’n rand rond je foto’s te plaatsen.
In het analoge tijdperk diende dat randje om aan te tonen dat de foto werd afgedrukt zoals de fotograaf ze bij de opname had gekadreerd, zonder ze bij te snijden. Volgens critici dienen ze in het digitale tijdperk alleen maar om een sfeer van authenticiteit op te roepen die door beeldbewerking verloren is gegaan. Wat je er ook van denkt, negatiefrandjes zijn 'in'. We tonen twee manieren om zo’n kader aan je foto’s toe te voegen.

1. Film Machine

Film Machine is een Photoshop-actie om negatiefrandjes toe te voegen. Je vindt ze op de website van PanosFX onder Photoshop Downloads, Professional Downloads. Er is een gratis versie met zes verschillende randen en een betalende versie met 21 varianten; beide werken in Photoshop en Photoshop Elements. Pak het gecomprimeerde bestand (met extensie .atn) uit en bewaar het bij voorkeur in de Presets-folder van Photoshop.


2. Actie toevoegen

Als het Actions-venster niet zichtbaar is, open het dan via Window, Actions. Klik op het icoontje rechtsboven en kies Load Actions.... Navigeer naar de plaats waar je het atn-bestand hebt bewaard en selecteer het. In de lijst met acties zie je nu Pfx_Film Machine. Klik op het driehoekje voor de naam om de beschikbare acties te zien.


3. Kader toevoegen

Selecteer één van de beschikbare acties door er op te klikken, en klik op het Play-pijltje onderaan het Actions-venster om de actie op te starten. Film Machine vraagt je nu om een foto te selecteren. De gekozen rand wordt automatisch rond een kopie van de foto geplaatst. Ben je tevreden met het resultaat, bewaar het bestand dan.


1. Showit Borders

Een meer artistiek resultaat bereik je met de Photoshop-plug-in Showit Borders (99 dollar). Helaas bestaat hiervan geen demoversie; je moet meteen de volledige versie aanschaffen. Betalen kan met een kredietkaart of Paypal. Na je betaling kan je de plug-in downloaden en installeren voor Photoshop CS2 en later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten