24 oktober 2010

Britse ecoloog brengt spinnen groot in eigen keuken

Duizenden grote oeverspinnen werden vrijdag 22 oktober  door ecologen in Groot-Brittannië uitgezet. De oeverspin wordt op het Britse platteland met uitsterven bedreigd en ecologen hopen zo de biodiversiteit te kunnen waarborgen.
Oeverspinnen worden met uitsterven bedreigd Oeverspinnen worden met uitsterven bedreigd
Bekijk hier de oeverspin
Ecoloog Helen Smith bracht de diertjes groot in haar eigen keuken. De babyspinnen werden door Smith in aparte reageerbuisjes bewaard om te voorkomen dat ze elkaar aanvielen en kregen fruitvliegjes te eten, schrijft de Britse krant de Guardian.

ZwakOeverspinnen werden in 1956 op twee plekken in Groot-Brittannië ontdekt. Volgens ecoloog Pete Brotherton van biodiversiteitsagentschap Natural England, is de oeverspinpopulatie te zwak om zichzelf te herstellen.

Smith zegt dat het grootbrengen van de drieduizend spinnen een zware taak was. 'Ik was constant bezig met het voeren van de jonge spinnen. Soms wel tot 02.00 uur 's nachts.'

Harig
De oeverspin kan erg groot worden. Zo kan het lijf van de spin 5 centimeter lang zijn. Op de lijfjes van de spinnen zijn gele en witte strepen te zien. De spin, die in het Engels 'fen raft spider' heet, heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij met zijn harige poten boven water kan zweven.

Natural England is al vijf jaar bezig met de voorbereiding voor het uitzetten van de spinnen in het wild. Volgend jaar zomer zal duidelijk worden hoeveel spinnen de winter hebben overleefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten