14 november 2011

Dodelijke roodrugspin komt dichterbij: gespot in EngelandDe giftige roodrugspin, afkomstig uit Australië, dringt Europa binnen. De 'Latrodectus hasselti' - familie van de ons bekendere Zwarte Weduwe - wordt de laatste tijd geregeld in het Verenigd Koninkrijk gespot. Eerder verlieten de beruchte 'redbacks' ook al hun oorspronkelijke gigantische eiland Down Under om in Japan en Nieuw-Zeeland op te duiken.
De roodrugspin behoort tot de familie van de kogelspinnen (Theridiidae) en is een van de dodelijkste ter wereld. Ze worden tot 1 cm lang en worden gekenmerkt door - meestal - twee rode ruiten op hun zwarte rug. De vrouwtjes zijn het meest agressief en eten bijvoorbeeld het mannetje na de paring meteen op.

The Sun heeft het over "zotte mieren" uit Australië, omdat ze zigzaggen. Een beet van een roodrug doet erg pijn en veroorzaakt zwellingen, misselijkheid, pijn in de borst en koorts. Het kan zelfs dodelijk zijn. In Australië werden in totaal veertien doden geteld na een beet van de roodrugspin. Maar sinds meer dan 50 jaar geleden een antigif werd uitgevonden, vielen er gelukkig geen dodelijke slachtoffers meer.
Volgens de Engelse krant slopen er exemplaren van de redbacks via cargo of bagage van reizigers binnen in het Verenigd Koninkrijk. Zo werd onlangs een dozijn roodrugspinnen gevonden in een fabriek bij Preston in het noordwesten van Engeland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten