1 november 2011

Fotograaf bouwt enorme camera

Een Amerikaanse fotograaf bezit een camera die bijna zo groot is als hijzelf. Maar de foto’s zijn fenomenaal, en blijven scherp wanneer je ze uitvergroot tot negen meter.
Anderhalve meter hoog, 1,8 meter lang en 32 kilogram zwaar: dat is de camera van Darren Samuelson. Het duurt bovendien een klein kwartiertje om hem te installeren.
“Het is een beest”, vertelt Samuelson. “De camera kost ongeveer 2.300 dollar, maar de resultaten zijn echt verbluffend. Daar kun je geen prijs op plakken.”
Röntgenfoto's nemen
De camera gebruikt röntgenplaten van bijna een meter lang als film. Samuelson deed er zeven maanden over om de camera te maken, met behulp van een technisch tekenprogramma op zijn pc.
Een foto nemen is dus ook niet zo simpel als op een knopje drukken en lachen. Eerst bepaal je je foto door licht door de voorste lens (een 1.210 mm Nikon Nikkor) te laten schijnen. Wanneer je tevreden bent met de manier waarop de foto er uiteindelijk uit zal zien, meet je het lichtniveau en laad je een röntgenvel in de camera.
Zelf ontwikkelen
Belichtingstijden voor zwart-witfoto’s liggen tussen tien en vijftien seconden. Om scherp te stellen schuif je de voor- of achterkant van de camera over rails.
Samuelson ontwikkelt de grote foto’s ook in een zelfgebouwde donkere kamer bij hem thuis. Hij heeft zelf elektrische pompen die de chemicaliën terug in hun containers zuigen.
Niets wat je in de nabije toekomst bij de gespecialiseerde fotowinkel zult tegenkomen vrezen we, maar wel iets wat we in huis willen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten