21 november 2011

Kleine parels

Of je er nu fan van bent of niet, Nano aquaria zijn razend populair. In verschillende maten, vormen en uitvoeringen hebben diverse aquariummerken hun eigen serie Nano’s op de markt gebracht. De bescheiden afmetingen en redelijk lage prijs, maken het aantrekkelijke bakjes om met de hobby te beginnen. Maar ook veel ervaren aquarianen kunnen de verleiding niet weerstaan, en zeg nou zelf, voor zo’n klein aquarium heb je toch altijd een plaatsje vrij?

Natuurlijk heeft het kleine formaat ook zijn beperkingen, waterwaarden schommelen sneller, en de zwemruimte is beperkt. Hierdoor is het extra van belang dat je verstandige keuzes maakt wat betreft de bewoners van je aquarium. Behalve het formaat speelt ook het gedrag van visjes een belangrijke rol. Om het iets gemakkelijker te maken hebben wij onze 10 meest favoriete Nano visjes voor jou op een rijtje gezet.
Dario dario (Bengaals vuurtje)
Dit temperamentvol grijs, dieprood gestreept visje, is een echte aanwinst voor een klein bakje. Mits je rekening houdt met het eetgedrag van deze kleine rovers, ze eten namelijk vooral levendvoer en soms diepvriesvoer. Ondanks dat ze slechts 3 cm groot worden zijn ze vrij territoriaal, in een klein aquarium kun je ze dus beter in een harem houden. Als combinatie voldoen rustige kleine scholenvisjes. Inmiddels zijn er ook een aantal nauw verwante soorten bekend, die meestal een net zo mooie kleur en tekening hebben.
Parosphromenus deissneri (dwergprachtgourami)
Uit de familie van labyrintvissen is dit één van de twee die in onze top tien is opgenomen. Het mannetje van deze soort heeft een donkerbruine basis kleur, met twee lichte banen die van snuit tot staart lopen, de puntig uitlopende vinnen bevatten fluorescerend blauw en roodtinten. Met een maximum lengte van 3-4 cm is het echt een klein juweeltje. De visjes zijn vreedzaam en enigszins schuw, een paartje P. deissneri is daarom alleen samen te houden met andere kleine rustige visjes in een goed beplant aquarium met zacht zuur water. Bij de voortplanting wordt in een holletje door het mannetje een schuimnest gebouwd. Dwergprachtgourami’s zijn niet de gemakkelijkste maar zeker één van de interessantste visjes die je in een Nano kunt verzorgen.
Oryzias mekongensis
Dit kleine rijstvisje komt uit stilstaande watertjes in het noorden van Thailand, zoals irrigatiekanalen, vijvertjes en rijstvelden. Vaak worden ze gevonden tussen grote groepen fijne stengelplanten. Met afmetingen van ongeveer 1,5 cm is het zelfs voor de kleinste Nano aquaria een geschikte bewoner. Het visje is grijs van kleur met een klein beetje oranje in de vinnetjes Door hun kleine afmetingen hebben ze zeer fijn voer nodig, wat ze niet de makkelijkste kostgangers maakt. Een goed ingelopen niet te zwaar bezet aquarium heeft dan ook de voorkeur. Behalve voldoende beplanting als beschutting stellen deze visjes geen bijzondere eisen aan de inrichting
Boraras maculatus
Een van de bekendere Nano visjes is de Boraras maculatus, door hun levendige gedrag en opvallende kleurtje zijn ze erg geliefd. Het visje heeft een rode rug waarvan de kleur richting de buik vervaagd. De kenmerkende blauwzwarte stippen ter hoogte van de borstvinnen en boven de aarsvin, maken het gemakkelijk te onderscheiden van aanverwante soorten. Mannetjes zijn iets feller gekleurd terwijl vrouwen wat groter en voller zijn, de totale lengte is 2,5 cm. Dit visje is erg goed verkrijgbaar, en zie je dan ook vaak in Nano aquaria voorbij komen. Toch blijft een mooie school maculatusjes prachtig om te zien.
Pseudepiplatys annulatus (dwarsbandsnoekje)
Zoals de meeste killivissen is ook de P. annulatus een ware schoonheid, met een wit tot helder geel lichaam met donkerbruin tot zwarte strepen. De staart en vinnen van de mannen zijn langer en hebben prachtige hemelsblauwe en rode kleuren. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te onderscheiden van de vrouwen. In de natuur zwemmen deze oppervlaktevissen in stilstaande wateren en poeltjes met een dichte begroeiing. Ze jagen op kleine insecten die in het water vallen. In het aquarium kun je ze mieren, fruitvliegjes, witte en zwarte muggenlarven geven om hun natuurlijke eet gedrag te kunnen bewonderen.
Trichopsis pumila (Dwergknorgourami)
Zoals de naam al doet vermoeden staat dit visje bekend om hun knorrende geluid wat ze tijdens de balts maken. Na een innige omhelzing legt het vrouwtje enkele eitjes, die het mannetje opvangt en naar het schuimnest brengt. Zoals de meeste gourami’s houd ook de knorgourami niet van een sterke stroming. Betreft hun bouw en grote lijken ze op de eerder besproken Parosphromenus deissneri. De kleuren van de dwergknor zijn echter licht groen/beige met bruine strepen, en rood en blauw in de vinnen. In het licht zie je over het gehele lichaam hun mooie groen en blauwe tinten schitteren. In het Engels heten ze daarom sparkler(glitter) gourami.
Hetrandia formosa
Een schattig levendbarend visje dat van oorsprong uit het zuidwesten van de VS komt. De vrouwtjes van deze soort worden maximaal 4 cm, mannen worden hooguit half zo groot. Naast het verschil in grote zijn de geslachten gemakkelijk te onderscheiden aan de aarsvin, die bij de mannetjes is omgevormd tot een voortplantingsorgaan (gonopodium). De kleuren zijn uitermate bescheiden; een wit tot crème kleurig lichaam met onder de zijlijn een donkere streep. Waterwaarden zijn niet erg belangrijk, gewoon leidingwater voldoet vaak prima. De kweek is dan ook eenvoudig. Over een periode van enkele weken worden er dagelijks een paar jongen geboren. Mits er voldoende voedsel en beschutting is zullen er ook in kleine bakjes altijd genoeg jongen overleven. De altijd aanwezige nakweek maakt dit een erg leuk visje om te verzorgen.
Otocinclus affinis
Deze visjes uit Zuid-Amerika zijn met een hun lengte van maximaal 4,5 cm uitermate geschikt voor Nano aquaria. Dit vooral vanwege hun rustige gedrag en vredelievendheid richting elkaar andere aquarium bewoners. Het zijn echt scholenvisjes waardoor het beter is ze in groepjes van vijf of meer te houden. Je zult ze dan gezamenlijk algen zien grazen van de ruiten en aquariumplanten. Dit maakt ze ook nog eens erg nuttig!
.
Nannostomus marginatus (potloodvisje)
Nannonstomus marginatus is een van de kleinste en mooiste potloodvisjes. Ze hebben twee lange zwarte strepen over de lengte van hun crème kleurige lichaam en rood in hun staart en vinnetjes. Hoewel de mannetjes territoriale neigingen hebben zijn het uiterst vriendelijk scholen visjes. Zacht en zuur water word op prijs gesteld, bij een goede voedering met fijn voer, is het prachtige imponeer en baltsgedrag volop te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten