28 mei 2012

Ducati fototoestel!!





24 mei 2012

Vissen van de onderste plank


Veel aquariumvissen komen uit gebieden waar periodes van koelte afgewisseld worden met warme periodes. Waar ter wereld is het jaarrond, dag en nacht, 25oC?
 Deze vissen kunnen het best onder wisselende temperaturen, overwegend koel, worden gehouden: op de onderste plank in de vissenkamer.
Op deze website kunt u zien en lezen hoe u deze vissen met meer succes kunt houden en kweken dan in een tropisch aquarium.

23 mei 2012

Zo juist kunt u vast niet afdrukken


Oh ja, en of dat wij een boon voor leedvermaak hebben. U ook? Schenk dan eens een gewillig oogje aan deze fotoreeks. Het betreft 22 kiekjes die een fractie van een seconde vroeger of later een totaal ander en dus veel slechter resultaat zouden hebben opgeleverd. Net dit maakt fotografie veel magischer dan bewegende beelden. Kijk en geniet.

22 mei 2012

Waterstofperoxide versus algen

http://catweazle.rgkoelman.nl/(S(yvembeqoyqwmk0vebxatt3n5))/artikelen/h2o2.aspx

© R.G. Koelman

XAVIER SIMEON maakt ongelukkige val

In de chrono sessie van de moto2 in Le Mans is onze landgenoot Xavier Simeon er behoorlijk zwaar onderuit gegaan. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis na een eerste prognose met een pols en voetfractuur en de doctor vreesde voor een bekkenbreuk.



17 mei 2012

Motorrijder Stoner kapt er mee na het seizoen

Wereldkampioen Casey Stoner heeft aangekondigd dat hij aan zijn laatste seizoen in de MotoGP is begonnen. Om privéredenen zet de 26-jarige Australiër een punt achter zijn carrière.
"Na lang overdenken, veel gesprekken met mijn familie en vrouw zat het er al een tijdje aan te komen, maar ik zal na dit seizoen niet meer deelnemen in het kampioenschap van 2013. Ik zal mijn carrière in MotoGP beëindigen aan het einde van dit seizoen en mij concentreren op andere dingen in mijn leven", aldus de Australiër.
"Na zoveel jaren actief te kunnen zijn in de sport waarvan ik hou en waarvoor ik en mijn familie zoveel hebben opgeofferd, hebben we het doelen bereikt die we wilden behalen. Deze sport is erg veranderd en het is veranderd tot het punt waarop ik er geen plezier meer in heb. Ik heb niet meer de passie en daarom is het nu tijd om te stoppen."
"Er zijn veel dingen die mij teleurgesteld hebben en er zijn ook veel dingen waarom ik van deze sport hield, jammer genoeg is het evenwicht daarin naar de verkeerde kant gegaan. Daarom zullen we niet verder gaan. Het zou leuk zijn als ik kon zeggen dat ik nog een jaar zou blijven, maar waar houdt het dan op?"
Stoner die in 2007 de MotoGP-wereldtitel won met Ducati en in 2011 met Honda staat momenteel eerste in de tussenstand van 2012. Hij gaat met één punt voorsprong op Jorge Lorenzo het vierde raceweekend in Frankrijk tegemoet.




Foto Wilfried Willems


Veel mensen leven nog, om de simpele reden dat het
illegaal is om ze dood te schieten.

Hermès ontwerpt een Leica-fototoestel

Limited Edition Hermes
Leica, de Duitse producent van fotografische apparatuur, brengt een gelimiteerde editie fototoestellen uit in samenwerking met het Franse modehuis Hermès.
Het fototoestel, de Leica M9-P ‘Edition Hermès' is ontworpen door Jean-Louis Dumas, de voormalige directeur van het Franse modehuis, en werd voorgesteld in Berlijn. Voor de derde keer ging Leica de samenwerking aan met Hermès. In 2003 bracht de samenwerking de Leica MP voort en in 2009 kwam de Leica M7 op de markt.

Jean-Louis Dumas ontwierp niet alleen het luxefototoestel, maar ook de bijpassende cameratas. Bovendien brengt Dumas een boek uit met zijn persoonlijke zwart-witfoto’s. Elke camera krijgt de vermelding ‘one of XXX’ mee.
De eerste set, die in mei te verkrijgen zal zijn, bevat de Leica M9-P ‘Edition Hermès' en een aparte lens. Slechts 300 van deze sets zullen op de markt verschijnen. De tweede set bevat drie lenzen, de camertas en het fotoboek en ligt vanaf juni in de winkels. Van deze tweede set zullen slechts 100 exemplaren beschikbaar zijn.

De 300 Edition Hermès verkrijgbaar vanaf juni voor $ 25.000, terwijl de 100 Edition Hermès " (nog meer exclusief) - deze modellen zullen beschikbaar zijn in juli voor, ahum, $ 50.000 (dat is vijftigduizend, voor het geval je verondersteld dat het een type fout is).


15 mei 2012

CARL DE KEYZER STELT "MOMENTS BEFORE THE FLOOD" VOOR




Op Oostende Oosteroever stelt Carl de Keyzer de fotoreeks ‘Moments before the Flood’ tentoon: 105 monumentale foto’s over de mogelijk desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde. Naast de tentoonstelling, die op 17 mei de deuren opent, is er ook het gelijknamige fotoboek.


Carl De Keyzer is een van de vier Belgische Magnumfotografen. Hij is lid sinds 1990. ‘Moments before the Flood’ is al zijn elfde fotoboek; het eerste –‘Oogspanning’- verscheen in 1982. In 1987 werd hij internationaal opgemerkt door zijn project ‘India’, het resultaat van vijf maanden door het land te reizen. Daarna volgden –om er enkele te noemen- ‘Homo Sovieticus’ (1989), over de Sovjet-Unie in de jaren voor de glasnost en de perestrojka, ‘God Inc’ (1992), over godsdienstbeleving en nationalisme in de Verenigde Staten, en ‘Unvarnished’(2004), over jonge delinquenten in Belgische jeugdgevangenissen.
De Keyzer noemt ‘Moments before the Flood’ in zekere zin het afsluitstuk van zijn voorgaande werk : “Bijna al mijn projecten gaan over een vorm van machteloosheid. Dit gaat over de ultieme vorm van machteloosheid. De natuur is de ultieme macht, waartegen wij niets kunnen beginnen.”

 [Expo Carl De Keyzer: Moments before the Flood, van 17 mei tot 26 augustus, Maritieme Site, Slipwaykaai 4, Oostende (Oosteroever)
Het boek ‘Moments before the Flood’ van Carl De Keyzer is uitgegeven door Lannoo en ligt vanaf dinsdag 15 mei in de boekhandel.]
De kust is het vraagteken van het vasteland

13 mei 2012

Antieke Leica geveild voor 2.160.000 euro


In Wenen is zaterdag een nieuw recordbedrag betaald voor een fototoestel uit 1923 van het Duitse merk Leica, namelijk 2.160.000 euro. De veiling vond plaats in Galerie Westlicht. De koper wenst anoniem te blijven.
De verkoop van het fotoapparaat werd ingesteld op 300.000 euro. Gedacht werd dat de veiling 600.000 à 800.000 euro zou opbrengen. De Leica van serie 0/nummer 116 ging onder de hamer voor 1.800.000 euro, wat met belastingen oploopt tot 2.160.000 euro.

Het vorige record werd in 2011 gevestigd met 1.320.000 euro voor een Leica van serie 0/nummer 117, eveneens in Wenen op een veiling van Galerie Westlicht, een van de bekendste galerijen op het gebied van fotografie.

Van de pre-serie produceerde Leica slechts 25 prototypes. Twee jaar later, in 1925, werd overgegaan tot de serieproductie. Slechts van twaalf van die exemplaren is het bestaan wereldwijd gekend.
© reuters.
© reuters.

11 mei 2012

Mysterieus wezen zwemt diep in oceaan langs camera




Diep in de oceaan heeft een onderwatercamera een mysterieus wezen gefilmd. Wetenschappers kunnen voorlopig niet zeggen wat we op de beelden zien. Speculaties variëren van een soort kwal tot de restanten van een walvisplacenta.

Op het eerste gezicht zou een kwal de meeste logische verklaring zijn, maar het wezen zou organen en eigenschappen hebben die nog nooit gezien werden bij een kwallensoort. Ook de placenta van een walvis klinkt niet onmogelijk, maar dat verklaart de rare vormen op de huid niet. Als het een kwal is, zou het mogelijk om een Stygiomedusa gigantea kunnen gaan. Deze soort kan tot zes meter groot worden en werd de voorbije 110 jaar maar 114 keer gezien, zodat de kennis over deze kwallen beperkt is.

Een andere suggestie is dat het wezen niet meer dan een visnet is, maar het lijkt toch uit zichzelf te bewegen. Maar ook de plaats waar dit gefilmd is, blijft een mysterie. Het filmpje werd eind april op YouTube geplaatst, maar de maker gaf geen details. Natuurlijk is het een hit geworden en wordt er druk gespeculeerd over wat er precies te zien is.

Oorlogsfotograaf Horst Faas is overleden


AP
De Duitse oorlogsfotograaf Horst Faas is overleden. Hij is vooral bekend van de foto's die hij tijdens de Vietnamoorlog (1957-1975) maakte voor het persagentschap Associated Press. Hij is 79 jaar geworden.



Faas won vier grote prijzen tijdens zijn carrière, waaronder twee Pulitzerprijzen. Tijdens het hoogtepunt van de Vietnamoorlog was hij diensthoofd van de afdeling van AP in Saigon. Hij begeleidde er jonge Vietnamese fotografen die beelden van de oorlog gemaakt hebben die intussen tot het collectieve geheugen behoren.
AP
In 1967 geraakte hij gewond. Hij belandde in een rolstoel. "Horst Faas was een reus in de wereld van de fotojournalistiek", zegt Santiago Lyon, chef-fotografie bij AP. "Zijn uitzonderlijke toewijding om moeilijke verhalen te vertellen was uniek en opmerkelijk."
In 2007 sprak Faas in een interview met BBC over zijn baan. "Ik probeerde elke dag in de kranten te geraken, de concurrentie te verslaan met betere foto's. Ik probeerde niets grandioos te doen. De foto's werden gebruikt en er was vraag naar omdat Vietnam jarenlang de voorpagina's van de krant haalde. Ik leefde van dag tot dag, van gebeurtenis naar gebeurtenis. Het was een perfect verhaal voor een fotograaf van een persagentschap."
FOTOSPECIAL In memoriam: Horst Faas (1933-2012)

10 mei 2012

Klimaatverandering bedreigt cruciale algen

10/05/12 - 13u53  Bron: IPSFytoplankton. © Thinkstock.
Als het gebruik van fossiele brandstoffen niet aanzienlijk beperkt wordt, bestaat de kans dat het zonlicht een onbekend aantal soorten fytoplankton uitroeit. Dat blijkt uit een studie, die deze week in het vakblad Nature Climate Change werd gepubliceerd.
Fytoplankton, ook bekend als zeealg, is niet alleen een vitaal component in de voedselketen van de oceaan, de algen genereren ook de helft van alle zuurstof die we inademen.

In de nabije toekomst zal zonlicht, de bron van leven voor fytoplankton, waarschijnlijk dodelijk worden vanwege de toenemende verzuring van de oceaan. Dat stellen onderzoekers uit China en Duitsland. "Er bestaat een synergetisch effect tussen toegenomen verzuring van de oceaan en natuurlijk licht", zegt Ulf Riebesell van het Helmholtz Centrum voor Oceaanonderzoek in Kiel in Duitsland.

Riesebell sluit niet uit dat fytoplankton in staat is zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Kiezelzeewieren
De onderzoekers waren verrast door een bevinding over kiezelzeewieren. Deze zijn een van de belangrijkste en meest voorkomende typen fytoplankton. Kiezelzeewieren deden het erg slecht tijdens scheepsexperimenten, uitgevoerd door co-auteur Kunshan Gao van het Staatslaboratorium voor Milieu-Zeeonderzoek van de Xiamen Universiteit in Xiamen in China.

Verzuring
Bij eerdere experimenten in laboratoria ontdekte Riesebell dat kiezelzeewieren het juist beter deden in zuur zeewater dan soortgelijke typen plankton. De verbranding van fossiele brandstoffen heeft  de oceanen ongeveer 30 procent zuurder gemaakt, ontdekten wetenschappers minder dan tien jaar geleden. De oceanen absorberen  een derde van de koolstofdioxide (CO2) die wordt uitgestoten bij het gebruik van fossiele brandstoffen.

Het goede nieuws is de opwarming van de aarde vertraagd is door de oceanen die CO2 opnemen. Het slechte nieuws is dat ze nu zuurder zijn en dat dat nog erger wordt als er meer CO2 wordt uitgestoten.

2100
Gao en zijn team maakten verschillende reizen naar de Zuid-Chinese Zee. Daar namen ze monsters van oppervlaktewater met fytoplankton. Nog op het onderzoeksschip werden die monsters even zuur gemaakt als de oceaan naar verwachting zal zijn in 2100 als de emissie van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen.

Zoals verwacht kunnen sommige typen plankton zoals
coccolithoforen slecht tegen het zure water. Maar anders dan verwacht nam ook de groei van de kiezelzeewieren af. Een van de mogelijk oorzaken is volgens de wetenschappers het veel fellere daglicht op het schip in vergelijking met laboratoriumlicht. Bij vervolgexperimenten in laboratoria, waarbij de sterkte van zonlicht in de subtropische regio van de Zuid-Chinese Zee werd geïmiteerd, bleek eveneens dat de kiezelzeewieren de combinatie van verzuring en licht niet aankonden.

Energie
Riebesell vermoedt dat de kiezelzeewieren die blootgesteld worden aan de stress van sterke verzuring, niet tegelijkertijd de energie kunnen verwerken die ze van zonlicht krijgen.

De studie van Riesebell en Gao is een van de vele recente studies waarin negatieve gevolgen voor het zeeleven worden gerapporteerd door verzuring van de oceanen.

9 mei 2012

Save the date: mis geen enkel hoogtepunt van de olfantenverhuizing!


Kaimook verhuistBinnenkort ruilt de vijfkoppige olifantenkudde de Egyptische tempel van ZOO Antwerpen in voor een vijfsterrentempel in Planckendael. Daar nemen ze hun intrek in een olifantenparadijs van 12.000 m², met plaats voor 15 dieren.

Omcirkel deze data alvast met fluostift in je agenda!

Eerste week van juni: Hussein naar Planckendael
Aankomst in Planckendael van onze nieuwe stier Hussein uit de Zoo van Hamburg. Hij kan zich in Planckendael alvast verheugen op de komst van zijn harem. De exacte datum van zijn aankomst communiceren we binnenkort op onze speciale website Kaimookverhuist.be.
 
18 juni: Kai-Mook, May Tagu, Phyo Phyo, Yu Yu Yin en Dumbo naar Planckendael
Vertrek van de koeien uit ZOO Antwerpen. Van de dieren zelf zal die dag niet veel te zien zijn, maar je kan de verhuis op de voet volgen via Facebook en Twitter.
 
29 juni: De olifantentempel opent de deuren!
De dieren zelf krijgen 10 dagen de tijd om te wennen aan hun nieuwe luxe resort. Op 29 juni volgt dan de grote opening van de olifantentempel voor het publiek! We verwachten jullie allemaal om het nieuwe verblijf te ontdekken…
 
Voor het einde van de zomer: 2 jonge stieren naar de ZOO
Aankomst van 2 nieuwe, jonge stieren in ZOO Antwerpen. Dat geeft ons de tijd om de Egyptische tempel aan te passen en op te knappen.

Kaimook verhuist

8 mei 2012

Welk objectief moet ik kiezen voor mijn digitale spiegelreflexcamera?


De keuze van het objectief voor een digitale spiegelreflexcamera kan het beste worden bepaald op basis van wat u wilt fotograferen en het soort foto's dat u wilt gaan maken. Hoe nauwkeuriger u de beoogde toepassing van het objectief kunt bepalen, hoe specifieker u kunt zijn bij de keuze van uw objectief. Op deze manier zorgt u voor betere foto's en verkleint u de kans dat u een objectief koopt dat niet geschikt is voor uw behoeften. Hieronder staan enkele overwegingen die u kunnen helpen bij uw objectiefkeuze en wordt beschreven welke objectieven populair zijn voor bepaalde soorten fotografie.
DX- en FX-sensorformaten Het type sensorformaat in de camerabody vormt een belangrijke overweging bij de keuze van het objectief aangezien de beeldhoek die op de sensor wordt vastgelegd afhangt van het feit of u een DX- of FX-formaat camera hebt. FX-formaat sensoren produceren een beeldhoek die vrijwel gelijk is aan het kleinbeeldformaat. DX-objectieven leveren een vergroting op van 1,5 maal het kleinbeeldformaat. Een 50-mm objectief op een digitale spiegelreflexcamera met een DX-formaat sensor produceert dus een beeldhoek die equivalent is met een 75-mm objectief op een kleinbeeldbody (50 mm x 1,5 = 75 mm).
Met de Nikon-objectiefsimulator kunt u kijken hoe een foto wordt beïnvloed door het cameramodel en het gebruikte objectief.
Met de Nikkor-objectiefgrafiek kunt u snel het objectief vinden dat u zoekt.
Zoomobjectief of objectief met vaste brandpuntsafstand (prime)? Het voordeel van een zoomobjectief is de flexibiliteit die dit fotografen biedt. Deze veelzijdigheid is zeer handig in uiteenlopende opnamesituaties. Zoomobjectieven zijn ideaal als u van tevoren niet weet in welke situatie u gaat fotograferen en als u flexibel moet zijn, bijvoorbeeld als u uiteenlopende onderwerpen fotografeert, zoals landschappen en portretten, en u één objectief wilt voor beide situaties. Met een zoomobjectief hoeft u het objectief minder vaak te verwisselen, waardoor de kans kleiner is dat er stof terechtkomt in het spiegelhuis van de camera of op de sensor.
Image
Image
AF-S NIKKOR 24-70 mm f/2.8G ED
Zoomobjectief
AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G
Objectief met vaste brandpuntsafstand (prime)


Een van de belangrijkste voordelen van objectieven met een vaste brandpuntsafstand is hun grootte en gewicht. Een prime-objectief is gewoonlijk compacter en lichter. Deze objectieven zijn ontworpen voor specifieke toepassingen en bevatten daarom minder lenzen. Daardoor zijn ze lichter dan zoomobjectieven die meer mogelijkheden bieden en daardoor complexere lensgroepen bevatten. Prime-objectieven hebben gewoonlijk ook een groter maximaal diafragma (f1.4 tot f2.8). Dit is een voordeel als u fotografeert bij weinig licht, aangezien u vaker uit de hand kunt fotograferen en het onderwerp scherp kunt vastleggen zonder trilling of onscherpte die wordt veroorzaakt door een lange belichting. Fotograferen met een prime-objectief met een groter diafragma betekent ook dat u een kleinere scherptediepte kunt krijgen. Dit is handig voor portretten waarbij de achtergrond onscherp kan worden gemaakt, zodat de aandacht van de kijker op het onderwerp wordt gevestigd. Het grote diafragma van prime-objectieven zorgt ook dat er meer licht door het objectief valt, waardoor het onderwerp beter zichtbaar is wanneer u scherpstelt door de zoeker. Dit kan u helpen om scherpere beelden te maken.
Image
Image
Het AF-S NIKKOR 24-70 mm f/2.8G ED zoomobjectief bij het maximale diafragma van f/2.8
Het AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G objectief met vaste brandpuntsafstand (prime-objectief) bij het maximale diafragma van f/1.4

Gebruikelijke toepassingen voor verschillende soorten objectieven 1. Groothoek (FX-formaat: circa 14-35 mm / DX-formaat: circa 10-24 mm)
Groothoekobjectieven zijn een populaire keuze voor landschappen, interieurs en foto's voor documentaires/reportages wanneer u werkt in een beperkte ruimte.
Image
Image
Landschappen
Interieurs



2. Standaard (FX-formaat: circa 50-60 mm / DX-formaat: circa 35 mm)
Standaardobjectieven zijn populair omdat ze het meest overeenkomen met de beeldhoek die mensen zien. Deze objectieven hebben een minimale vertekening, waardoor het onderwerp er vaak mooier uitziet. Deze objectieven hebben gewoonlijk een groot diafragma, waardoor er veel licht in het objectief valt en ze kunnen worden gebruikt met korte sluitertijden bij weinig licht. Het grote diafragma (f1.4 – f2.8) produceert ook aantrekkelijke, onscherpe achtergronden, waardoor de aandacht van de kijker op het onderwerp wordt gevestigd. Standaardobjectieven zijn een populaire keuze voor uiteenlopende soorten foto's, zoals portretten, en voor situaties met weinig licht waarin de fotograaf geen flitser kan gebruiken of het onderwerp wil vastleggen met het beschikbare licht.
Image
Image
Portretten bij weinig licht
Kleine scherptediepte voor producten

3. Tele (FX-formaat: circa 70-200 mm / DX-formaat: circa 50-135 mm)

Tele-objectieven tussen 70 en 200 mm zijn zeer populair voor portretten en productfotografie. Met deze objectieven kan de fotograaf onderwerpen van dichtbij fotograferen terwijl in het geval van portretten toch voldoende afstand kan worden gehouden, zodat de gefotografeerde persoon zich niet al te zeer bewust is van de aanwezigheid van de fotograaf.
Image
Image
Portretten
Producten



4. Supertele (FX-formaat: circa 300-600 mm / DX-formaat: circa 200-600 mm)
Supertele-objectieven vormen een uitstekende keuze voor het fotograferen van sport en wilde dieren, wanneer de fotograaf niet dicht bij het onderwerp kan komen.
Image
Image
Wilde dieren
Sport



5. Macro (FX: 55 mm, 60 mm, 105 mm en 200 mm, DX: 85 mm)
Voor close-up fotografie worden speciale objectieven gebruikt met een reproductiemaatstaf van 1:1. Met deze objectieven kan de fotograaf van zeer dichtbij scherpstellen op het onderwerp en dit op ware grootte op de sensor reproduceren met een verhouding van 1:1. Deze objectieven zijn populair voor onderwerpen zoals bloemen, insecten en kleine producten. 
Image
Image
Natuur / wilde dieren
Producten