6 maart 2013

Azijnaaltjes kweken-(Turbatrix aceti)

Wat heb je nodig:
•   Petfles teut afgesneden van 1,5 liter
•   Water
•   Appelazijn
•   Appel 
•   Entportie 
Turbatrix aceti
•   Keukenrol 1 blaadje om de pot af te dekken


Vul de petfles pot met een mengsel van water en appelazijn in de verhouding 1:1. 
Dus 500ml water en 500ml ciderazijn.
Hierbij doe je een paar kleine stukjes appel, dit is voedsel voor de azijnaaltjes. En als laatste voeg je natuurlijk een entportie met azijnaaltjes toe.

De pot moet ventileren maar om te voorkomen dat er fruitvliegjes in de pot komen moet deze afgedekt worden.Ik gebruik hiervoor een blaadje keukenrol en een elastiekje. Zet de pot weg op kamertemperatuur.Er is nu  een azijnaaltjes-cultuur en is het een kwestie van wachten totdat er genoeg azijnaaltjes zijn om te gaan oogsten. Na ongeveer 4 weken zullen er genoeg azijnaaltjes zijn om dagelijks van te oogsten, U kunt dat controleren door een druppel te controleren onder de microscoop.

Onderhoud van deze cultuur is simpel. Door verdamping zal het vloeistofpeil heel langzaam in de pot gaan dalen. Deze kan worden aangevuld met water en appelazijn(1:1) Verder moet er na ongeveer een half jaar een nieuw stukje appel worden toevoegen.

De aaltjes oogsten:
Met een zeefje
Azijnaaltjes zijn erg klein, hiervoor is een heel fijnmazig zeefje nodigEen klassiek Artemia-zeefje heeft te grote openingen. Ik kon dit fijnmazige zeefje niet vinden dus gebruik hiervoor een stukje koffiefilter dat ik in het zeefje leg.
Zet het zeefje op een glas en schenk hierdoor een gedeelte van de cultuur. Giet de opgevangen vloeistof in het glas weer terug in de pot. Het zeefje uitspoelen in een bakje met aquariumwater.
Met de fles van de appelazijn
Dit is erg efficiënt, dus doe dit niet met de eerste cultuur, maar zorg dat je verschillende culturen hebt draaien! Deze methode is vooral handig wanneer je veel jongen moet voeren of om een geconcentreerde  entportie te verzamelen.
Vul het flesje met een gedeelte van de cultuur. Een trechter is hierbij makkelijk. Bind om een stukje filterwatten een touwtje zodat de filterwatten makkelijk uit de fleshals te verwijderen is. Druk dit stuk filterwatten in de hals van de fles. Giet hierop voorzichtig wat kraanwater.  
Na ongeveer een dag zijn alle azijnaaltjes door de filterwatten heen naar boven gezwommen. Met een injectiespuit of pipet zijn ze nu makkelijk te verzamelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten