18 maart 2013

Wetenschappers creëren levend embryo van uitgestorven kikker


Wetenschappers van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales, in Australië, hebben met succes een levend embryo gecreëerd van een kikkersoort die al dertig jaar is uitgestorven. Dat meldt de krant Sydney Morning Herald. Dat opent mogelijkheden voor andere uitgestorven diersoorten.
De wetenschappers gebruikten niet-levend materiaal van de  Rheobatrachus silus, een Australische kikkersoort die al sinds de jaren 80 is uitgestorven. Ze integreerden het DNA-materiaal in de eitjes van een donorkikker van een vergelijkbare soort, 'somatic-cell nuclear transfer' genaamd (SCNT), een techniek vergelijkbaar met die die gebruikt wordt bij klonen. 

Na een paar dagen hadden de wetenschappers een levend embryo van een Rheobatrachus silus. "Het is de eerste keer dat deze techniek succesvol is voor een uitgestorven soort", zegt conservatiebioloog aan de Sydney Morning Herald. 
Het embryo ontwikkelde zich echter niet tot een levend dikkopje. Volgens wetenschappers is het maar een kwestie van tijd voor ook die horde genomen wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten