25 oktober 2013

Belg vernoemt nieuwe kikkersoort naar regisseur James Cameron.


VUB-onderzoeker Philippe Kok ontdekt twee nieuwe kikkersoorten

VUB-onderzoeker Philippe KokPristimantis jamescameroni ‘ en ‘Pristimantis imthurni’. Zo heten de twee nieuwe kikkersoorten die VUB-onderzoeker Philippe Kok ontdekte in het noorden van Zuid-Amerika. In het Nederlands: de James Cameronkikker en de Imthurnikikker.

Naamgeving als huldeblijk

Met de opvallende benamingen brengt de onderzoeker hulde aan twee sterke persoonlijkheden, James Cameron en Evrard im Thurn. Die laatste was een Britse botanist van rond de vorige eeuwwisseling, en de eerste is uiteraard bekend voor zijn baanbrekende films en documentaires die, in de woorden van Philippe Kok, ‘het publiek informeren over milieuproblemen’.

Bedreigde diersoorten

Kok ontdekte de nieuwe kikkersoorten op de tafelbergen van de 'Lost world' in het noorden van Zuid-Amerika. Vanwege hun zeer beperkte verspreiding worden ze meteen opgenomen op de IUCN lijst van bedreigde diersoorten.
Ook pluim voor VUB-richting 'herpetology' Dat precies een VUB-onderzoeker nieuwe kikkersoorten ontdekt, is geen toeval. De Vrije Universiteit Brussel biedt binnen de richting biologie immers een optie ‘herpetology’ aan. Die studie van amfibieën en reptielen, die in het Engels wordt gegeven, is uniek in de wereld en trekt studenten van over de hele wereld aan. Vandaar dat er ook een ‘Nyctibatrachus vrijeuni’ bestaat, wat zoveel betekent als de VUB-nachtkikker. 
Hieronder: de James Cameronkikker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten