5 oktober 2013

Inteelt (niet) een probleem?

Artikel ontvangen, lijkt mij wel interessant om het hier op mijn blog te plaatsen.


Bedankt Marc S. voor het doorsturen.

Het oorspronkelijk artikel is verschenen in het Duits, "Inzucht (k)ein Problem?!"
 de vertaling is gebeurd met de computer.
 LINK: http://hatf.wordpress.com/berichte/inzucht-kein-problem/
Hier kan de oorspronkelijke versie bekeken worden.

Inteelt (niet) een probleem?

Die kunnen leiden tot inteelt in het nageslacht van degeneratie is waarschijnlijk niet nieuw. De meeste van onze kwekers in de club om hun foklijnen dus - althans van tijd tot tijd - "vers bloed" uit, of moet ik er bedriegen mij?
Wat vind je goed wat er gebeurt als je niet een schoonheid cichliden mannetjes met zijn zus en een -verwante vrouwtjes voor de fok hecht?
Met welke van de twee, het mannetje is waarschijnlijk te paren?
taeniatuspaarklein.jpgOnderzoekers van het Instituut voor Evolutionaire Biologie aan de Universiteit van Bonn zijn bestudeerd in de afgelopen jaren. Ze gebruikten geslachtsrijp Pelvicachromis taeniatus voor de tests.In minder dan 17 van de 23 gevallen was er als de koppeling tussen broers en zussen!
Dit onverwachte resultaat werd bevestigd in verschillende andere experimenten, aldus de onderzoekers.
Tot voor kort werd aangenomen dat inteelt brengt vooral nadelen. Om te beginnen, wordt het immuunsysteem krachtiger, hoe de verschillende genen van de ouders. Ten tweede moet het volgende worden overwogen: kinderen erven twee kopieën van elk gen - een van de vader en een van de moeder. Als een van de ouders een gen muteert, kan de partner meestal te compenseren met zijn intacte kopie. Indien de ouders zijn verbonden, is het echter goed mogelijk dat dezelfde twee genen defect. Dan de kinderen hebben een probleem dat er degeneratie.
? Waarom dan kwam de Bonn onderzoekers om dit fantastische resultaat
. Eigenlijk moet men ervan uitgaan dat de natuur heeft het zo opgesteld dat de broers en zussen willen niets te maken hebben met elkaar
, de auteurs van de studie uit te leggen het op deze manier: Cichlids de monitor na het uitkomen nauwgezet hun jongens aan om hen te beschermen tegen roofdieren. Bijvoorbeeld, ze hun kinderen samen te begeleiden op haar eerste reizen, wat wordt beschouwd als mooi in het aquarium. Waarom deze dieren zijn zo populair bij velen van ons.
taeniatus01.jpgHet hele punt:
Zo'n coöperatief gedrag van de ouders lijken meer uitgesproken onder familieleden dan onder vreemden: De twee-escort werkte veel beter onder de broers en zussen. Verdere experimenten toonden ook aan dat mannen die niet gerelateerd waren aan hun "partner", verzorgd minder over jong en fokkerij grot. In plaats daarvan, ze vaak vielen de vrouwelijke. In de incest cichliden die slechts half zo vaak.
De nakomelingen van de inteelt experimenten waren overigens in topvorm.
noch stierf jong sneller, maar hij kleinere of zwakkere gebleven.
De verklaring is deze: De test cichliden waren de F1-generatie van wild-gevangen uit een stroom in Kameroen, waar slechts een enkele relatief kleine bevolking woont. Het heeft waarschijnlijk daar herhaaldelijk over vele generaties inteelt.
vissen met ernstige erfelijke ziekten is het natuurlijk geëlimineerd vroeg, zodat het genetisch materiaal is vrijwel schoongemaakt en inteelt voor de bestudeerde cichliden nauwelijks een probleem vandaag.
Opmerking: Natuurlijk moeten we niet forfaitair bedrag transfer naar alle cichliden, de studieresultaten. Ze zijn waarschijnlijk alleen voor degenen die de vader-moeder gezinnen te vormen, misschien alleen voor bepaalde soorten Pelvicachromis.
overigens Dit artikel is gebaseerd op een tekst die de informatiedienst wetenschap voor mij beschikbaar heeft gesteld, alsook in een publicatie gedateerd 6.2.2007 Current Biology 17, 225-229, getiteld Actief Inteelt in een Cichlid Vis en zijn Adaptive betekenis (Timo Thünken et al.., Bonn).
Afbeelding met dank aan onze secretaris Dieter Schmid.
Jürgen Wagner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten