4 oktober 2013

Zestig nieuwe dieren en planten ontdekt in Suriname

De cacaokikker is één van de nieuwe ontdekkingen. © ap.

Een team van wetenschappers heeft tijdens een expeditie in het onbewoonde regenwoud van het Zuid-Amerikaanse land Suriname zestig nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Daaronder zes nieuwe kikkersoorten, één nieuwe slangensoort, 25 waterkevers en elf vissoorten.

Een nieuwe soort tetravis, verwant aan de neontetra die je in aquariums ziet. © ap.
Een sprinkhaansoort die met wasachtige uitsteeksels zijn vijanden misleidt. © Kos.
Conservation International, de milieu-ngo die de expeditie sponsorde, stelt dat de overvloed aan zoetwater een belangrijke rol speelt in de bescherming van de enorme biodiversiteit en de ongerepte ecosystemene in het bergachtig gebied.

Lilliputkever
De wetenschappers ontdekten onder meer een chocoladekleurige kikker die in bomen leeft, en noemden hem cacaokikker. Een robijnrood kevertje van amper 2,3 millimeter lang noemden ze lilliputkever. Voorts ontdekten ze een nieuw sprinkhaanachtig insect met scherpe stekels op de poten om zijn natuurlijke vijanden af te schrikken en een bruin-witte pijlgifkikker. Naar een nooit eerder geziene boomkikker hoefden de wetenschappers niet te zoeken: die sprong op een avond tijdens het diner zomaar op de kamptafel.

Het team vond niet minder dan 25 nieuwe soorten waterkevers, waarvan sommige in het water leven dat uit de granieten bergtoppen stroomt.

Ongerept
"Suriname is één van de laatste plekken op de wereld waar de biodiversiteit volop bloeit in ongerepte wouden en rivieren", verklaart dokter Trond Larsen, tropisch ecoloog en één van de leden van de expeditie.

Die werd geleid door Conservation International, die zich tot doel stelt de rol van water in Suriname te bestuderen. Suriname ligt in het zogenaamde Guinees Schild, een gebied in Zuid-Amerika dat meer dan een kwart van het resterende regenwoud ter wereld herbergt.

Water en voedsel
Larsen: "Het behoud van deze ecosystemen, die nog niet door de mens zijn aangetast, is niet alleen van levensbelang voor het Surinaamse volk maar kan ons ook helpen voorzien in de toenemende wereldwijde vraag naar voedsel en water. Die ecosystemen helpen ook de impact van de klimaatverandering in te dijken".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten