29 november 2013

Heiko Bleher ontdekt: Grondels uit Indonesië

Heiko Bleher ontdekt: Grondels uit Indonesië
Copyright © Heiko Bleher
Heiko Bleher vond deze mooie grondels voor tropische aquaria bij het onderzoek in de Etna Bay gebied in West-Papoea, Indonesië.
Ophiocara porocephala en Oxyeleotris cf. nullipora (hierboven afgebeeld)
Herkomst: Sungai Jabaria, Etna Bay, West-Papoea. 
Water:  pH 7,8, geleidbaarheid 195 mS / cm, temperatuur 25.3 ° C gemeten op 11:00.
Habitat:   Een helder water kreek meten 3-5m breed en op het diepste punt 1m. De grond bestond uit grind, kiezels en zand alsmede bladeren en drijfhout. De omgeving bestaat vrijwel geheel uit primair regenwoud en overhangende Pandanus planten, maar er was geen waterplanten. 
Opmerkingen: Ophiocara porocephala heeft een groot verspreidingsgebied - van Zuid-Afrika tot Japan naar West-Australië. Dit is een kleurrijke variant en semi-volwassen, die kan uitgroeien tot 25cm. De kleine grondel lijkt een beetje op Oxyeleotris nullipora, die vanaf het midden van de rivier Fly, en ten oosten van deze plaats. Het maakt niet hebben zo'n fel oranje ventrale kleur, en de vlekken langs zijn lichaam zijn veel groter.
Aquarium:  Langzaam waterstroom aquarium, biotoop met zand, grind, rotsen en goed bewaterd drijfhout.
Stiphodon cf. rutilaureus 
Herkomst: Sungai Ambalanga, Etna Bay, West-Papoea.
Water: pH 7,8, geleidbaarheid 195 mS / cm, temperatuur 25.3 ° C gemeten op 11:00.
Habitat: Zoals voor Ophiocara porocephala.
Opmerkingen: Het Stiphodon geslacht heeft een grote Indo-Pacific distributie, en meer dan 30 soorten worden gezien. S. rutilaureus is alleen bekend van de noord-oostelijke kant van dit eiland in lētāk kreek ongeveer 25 km zuid-oosten van Wewak, Nieuw-Guinea. Ik ontdekte deze schoonheid in de Indonesische kant en alleen in het zuid-westen van het eiland. 
Aquarium: Nauwelijks meer dan 4-5cm, deze kunnen worden gehouden in  een klein 60cm aquariaZe zijn rustig en goed vis voor een gemeenschap, trage waterstroom aquarium, biotoop correct, met zand, grind, rotsen en goed bewaterd drijfhout. 
Melanotaenia en Pseudomugil - voor bijvissen zou ik regenboogvissen en blauw oogjes suggereren. Ze wonen ook met halfsnavelbek, Zenarchopterus en andere grondels. 


Stiphodon cf. allen 
Herkomst: Sungai Jabaria, Etna Bay, West-Papoea. 
Water: dezelfde voorwaarden als voor Stiphodon cf.rutilaureus.
Habitat: Zoals voor Stiphodon cf. rutilaureus en Ophiocara porocephala.
Opmerkingen: S. allen is alleen bekend van Harvey Creek op Deeral, noord-oostelijke Queensland, Australië, en het heeft een oranje-violet licht streep. Mijn vondst heeft een heldere oranje-rode streep met een aantal hieronder groen. Er is een tweede soortgelijke soort genaamd S. Semoni oorspronkelijk uit het eiland Ambon, Molukken, Indonesië, maar dit heeft een heldere blauwe streep en wordt ook wel de 'Neon-blauwe grondel'. Ik geloof dat dit is ofwel S. allen of een nieuwe soort.
Aquarium: Zoals voor Stiphodon cf. rutilaureusNogmaals, hun natuurlijke habitat is zeer schaduwrijk en weinig zonlicht doordringt.

Mugilogobius cf. cavifrons 
Herkomst: Ekka Island, Zuid-Molukken (de Spice Eilanden), Indonesië.
Water: pH 7.24, geleidbaarheid 122 mS / cm, temperatuur 28.5 ° C gemeten op 11:30.
Habitat: Het meer leefgebied vol mos, algen en zwart water was gevallen-in Pandanus planten en grote bomen omgeven door primair bos. 
Opmerkingen: In het Mugilogobius geslacht zijn er 35 geldige soorten, en ze hebben een Indo-Pacific distributie in zoet en brak water. De cavifrons soort is bekend uit Sula Takomi, Ternate, op de Molukken-eilanden, maar het heeft ook een groot distributiecentrum noorden naar het zuiden van Japan.
Ik vond deze verwante soorten in een klein zoetwatermeer, die, geloof ik, nog nooit is verzameld uit eerder in het centrum van dit onbewoonde eiland schijnbaar in de middle of nowhere. De vis was slechts 22mm.
Aquarium: Deze grondels zijn rustig als u ze met kleinere vissen of zelfs in een nano aquarium met anderen van hun eigen grootte. De biotoop moeten rotsen zijn bedekt met algen, zand en grind, in aanvulling op goed bewaterd drijfhout. Het aquarium moet geen stroom te hebben en ik zou alleen maar kleine visjes suggereren als tank mates. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten