20 november 2013

Onderzoeker lost raadsel van griezelvis met lange neus op


Een foto van een merkwaardige vis gevangen in de Canadese wateren ging de afgelopen tijd al snel viraal en riep tal van vragen op. Wat voor een griezel was dit? Het stelde wetenschappers voor een raadsel. Het dier zag er dan ook erg ongewoon uit met die lange neus. Maar onderzoeker Nigel Hussey van de universiteit van Windsor heeft eindelijk een naam kunnen plakken op zeebewoner. Het zou gaan om uiterst zeldzame langneusdraakvis die enkel op een diepte van 1.000 tot 2.000 meter voor komt.

De vis werd bovengehaald door een boot in een zeestraat nabij Nunavut, het meest noordelijke deel van Canada. Het dier, dat verwantschap vertoont met haaien en roggen, was erg moeilijk te identificeren aangezien het slechts om het tweede exemplaar ging dat werd gevangen.

Giftige stekel
Over de neuslangdraakvis is dan ook nog erg weing geweten. Deze dieren hebben in de rugvin een giftige stekel met gif dat sterk genoeg is om ons te verwonden. "Indien we veel dieper vissen, dan zouden we misschien vaststellen dat er veel meer langneusdraakvissen rondzwemmen maar we hebben er gewoon geen idee van", aldus Nigel Hussey.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten