22 november 2013

Wetenschappers doen uitgestorven kikker herrijzen



Dna van de kikker werd ingeplant in eitjes van een nog levende fluitkikkersoort (afbeelding). © LiquidGhoul.
Wetenschappers van de University of Newcastle hebben een uitgestorven kikkersoort even weer tot leven kunnen brengen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
De Rheobatrachus silus, een kikkersoort die zijn eieren inslikte, uitbroedde in zijn maag en zijn jongen liet geboren worden via de mond, is al 30 jaar uitgestorven. Wetenschappers van het Lazarus Project aan de University of Newcastle hebben bevroren dna van de kikker kunnen inplanten in eitjes van een andere kikkersoort (Mixophyes fleayi). Geen enkele van de embryo's overleefde langer dan een paar dagen.

Genetische testen bevestigen dat, alhoewel de embryo's geen lang leven was beschoren, ze wel bestonden uit genetisch materiaal van de uitgestorven kikkersoort. Kikkerexpert Michael Mahony noemt de gebruikte techniek een "verzekeringspolis tegen uitsterving".

Globale biodiversiteit
"We hebben een proces nodig waarmee we uitsterving kunnen vermijden", verklaarde Mike Archer, de paleontoloog aan het hoofd van het Lazarus Project, aan ABC Radio. Archer wil niet alleen uitgestorven diersoorten terug tot leven brengen, maar ook een oplossing vinden voor de globale biodiversiteitscrisis.

"Iedereen denkt meteen aan Jurassic Park", zegt Mahony. "Ik probeer niet zozeer te focussen op het verleden, maar op wat mogelijk is in de toekomst."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten