27 november 2013

Professionele D4 in vintage vermomming

Olympus en Fujifilm doen het al enkele jaren met succes: geavanceerde systeemcamera’s in een vintage retromantel hijsen. Cameragigant Nikon is nu eindelijk ook overstag en past het idee meteen toe op zijn beste spiegelreflex.De dinsdag getoonde Nikon Df verbergt een bijna complete D4, Nikonsvlaggenschip voor beroepsfotografen. Hij beschikt onder meer over diens fullframebeeldsensor van 16,2 megapixel. Fullframe wil zeggen dat de sensor even groot is als het analoge kleinbeeldnegatief van weleer. Het autofocussysteem is dan weer geleend van de D610, de instap-fullframespiegelreflex die begin vorige maand werd gelanceerd.
De body van de camera grijpt echter terug naar de analoge Nikon-camera’s in de klassieke F-reeks. Dus met wieltjes voor het instellen van de sluitertijd, de ISO-waarde (lichtgevoeligheid) en belichtingscorrectie, naast het gebruikelijke programmawiel.
Hiermee is het duidelijk geen fototoestel voor een snel snapshot. Integendeel, het nodigt je uit extra bezig te zijn met de belichtingskeuzes voor je onderwerp. Je hoeft daarvoor niet in cameramenu’s te duiken.


Op de camera kun je alle normale Nikon-lenzen met F-vatting kwijt, zelfs de oude objectieven uit het pre-autofocustijdperk die vóór 1977 werden gemaakt (non-AI). Omdat Nikon zich hiermee duidelijk richt op de pure, gepassioneerde fotograaf, ontbreekt de mogelijkheid om video te schieten op dit toch opmerkelijke toestel. Een liveviewmodus heb je dan weer wel.
Voor de liefhebber is de Df dus zonder meer een heerlijk stuk speelgoed, dat wel zo’n 2.900 euro gaat kosten. Dat is inclusief de standaardlens met vaste brandpuntafstand van, hoe kan het ook anders, de klassieke allround 50mm.
Bekijk hieronder enkele beelden van de Nikon Df, die we eind deze maand verwachten in het zwart en zilver. De f in de naam staat overigens voorfusion, de fusie van nostalgisch en modern of oud en nieuw. De D staat uiteraard voor digitaal.
bron: ZDNet

Extra beeldenGeen opmerkingen:

Een reactie posten