31 maart 2009

Australiërs doden duizenden giftige padden tijdens feest

Australiërs doden duizenden giftige padden tijdens feest
Duizenden giftige padden zijn het voorbije weekend in Australië gedood tijdens een feestelijke bijeenkomst. Het noorden van Queensland vierde 'Toad Day Out', een dag waarop de giftige padden massaal gevangen en gedood worden. De lichamen worden gebruikt als meststof voor de boeren die al jaren geteisterd worden door de padden.
Feest
Honderden deelnemers stroomden samen met worsten en koude drankjes, terwijl ze prijzen konden winnen bij het wegen van de padden. "Het was geweldig om het gezicht van de kinderen te zien als we de padden wogen en euthanaseerden", zegt Vern Veitch, een raadsman van Townsville. "Ze leefden helemaal op in het gebeuren."
Kevers
Ironisch genoeg hebben de Australiërs de plaag zelf veroorzaakt. De padden werden in 1935 meegenomen uit Zuid-Amerika om kevers op plantages op te eten. De padden bleken echter niet hoog genoeg te kunnen springen om de kevers te vangen. Hun aantal nam echter snel toe en zo werden de padden zelf een pest die veel inlandse soorten bedreigen. Ze verspreiden ziektes en produceren gif waarmee ze jagers doden. Zelfs kleine reptielen en vogels zijn niet veilig voor de padden.
Halve kilo
Vrouwelijke padden kunnen tot 20.000 eitjes produceren. De deelnemers van het evenement vermoeden dat ze door het doden van enkele duizenden padden eigenlijk miljoenen exemplaren wegwerken. De padden werden eerst in kooien geplaatst waar ze gecontroleerd werden om te vermijden dat ook onschadelijke exemplaren zouden worden gedood. De zwaarste pad woog een halve kilo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten