6 oktober 2008

Euthanasie / dodingsmethoden van zieke vissen.

Hoe vervelend ook, soms kan een vis beter uit zijn lijden verlost worden (ziekte(ongeneeslijk), zwaar gekwetst). Er doen verschillende verhalen de ronde over de methoden daarvoor, hieronder wat wel en niet kan
Voor alle duidelijkheid: deze onderstaande tekst is géén mening wel een leidraad hoe je relatief veilig en "diervriendelijk" een ziek dier uit zijn lijden verlost.

Verkeerde dodingsmethoden:
- onderdompelen in heet water.
- door het toilet spoelen.
- vergiftigen met ammoniak of CO2.
- alle andere methoden met een prachtige uitleg.

Aanvaarde (juiste) dodingsmethoden:
- toedienen overdosis verdovingsmiddel
- met een harde klap doodslaan, hard tegen een hard oppervlak gooien
-Voor de zekerheid ná de klap of verdoving:- achter de kop doorsnijden van de wervelkolom
- invriezen.

Verdovingsmiddelen:
Onderstaande middelen worden gebruikt om vissen te verdoven.
Een overdosis van zo'n middel kan ervoor zorgen dat een vis niet meer uit zijn verdoving ontwaakt.
- kruidnagelolie (eugenol)
- benzocaïne- 2-phenoxy-ethanol
Deze stoffen zijn bij de apotheek te koop, er kunnen zoet- en zout-, warm- en koud-watervissen mee verdoofd/ge-euthanaseerd worden.

Dosering:
-kruidnagelolie: doe 0,5 ml. kruidnagelolie in een liter aquariumwater en los dit goed op. Doe de vis(sen) in het water: binnen enkele minuten zijn ze dood.
- benzocaïne: los 5 gram benzocaïne op in 25 ml. aceton.Vraag eventueel aan de apotheker dit voor je te doen.Voeg van deze oplossing 2 ml. bij 1 liter aquariumwater in een bakje en doe de vis(sen) erin.Binnen enkele minuten zijn de vissen dood.
- los 5 ml. 2-phenoxy-ethanol op in 1 liter aquariumwater.Meng goed, tot de vloeistof is opgelost.Doe de vis(sen) in het water: binnen enkele minuten zijn ze dood.
Kruidnagelolie en 2-phenoxy-ethanol zijn olie-achtige stoffen die niet goed oplossen.Dit gaat makkelijker door de bestanddelen in een afgesloten fles goed door elkaar te schudden.
Laat de vis(sen) voldoende lang in de verdovingsvloeistof, dit om zeker te zijn dat de dood is ingetreden.
Dode vissen bewegen niet en reageren niet op aantikken of aanraking.De kieuwdeksels bewegen niet, de vissen gaan ondersteboven, scheef of op hun zij drijven. Ze zakken naar de bodem en kunnen in een later stadium gaan drijven. Als je bang bent dat de vissen nog kunnen bijkomen, kan het zekere voor het onzekere worden genomen en kan de vis worden ingevroren.

Voor zover ik heb begrepen behoren de genoemde stoffen niet tot gevaarlijke stoffen en kunnen ze verdund met water door de gootsteen gespoeld worden.
D'r is op over dit onderwerp op dit moment een discussie op het aquaforum. Daar heeft een van de leden met de dierenbescherming gemaild, en die kreeg dit als antwoord op de vraag "Wat is de beste (meest diervriendelijke) manier om een zieke vis te doden?":
Uw vraag is niet echt goed te beantwoorden bij gebrek aan goede onderbouwde wetenschappelijke gegevens. De algemene opvatting die in de praktijk naar mijn idee het minste dierenleed veroorzaakt is als volgt. Kleine vissen tot ca 10 centimeter kunnen inderdaad het best worden ingevroren. Zorg daarbij wel dat de dieren zijn verpakt in wat water van de bak waar ze uitkomen. Uit ervaring lijkt dan geen temperatuurshock te ontstaan. Droog invriezen geeft vrijwel zeker pijn (soort brandwond). Voor kleine vissen is een snelle, emotioneel gezien onsympathieke, maar afdoende methode, overigens ook: op de grond leggen en meteen de voet er op, of heel hard tegen een muur gooien o.i.d. Moet je wel kunnen. Persoonlijk zal ik het niet toepassen. Bij grotere vissen (20-30 cm) kan men in de praktijk het best een verdovend middel aan een dierenarts vragen en de dieren een sterke overdosis geven. Afhankelijk van het middel kan dit in het water worden opgelost of worden geïnjecteerd. In het algemeen wordt de tijd die nodig is om het dier te doden sterk bepaald door de temperatuur. Bij erg lage temperaturen (minder dan 15 graden C. kan het proces (overigens ook afhankelijk van de soort vis) erg lang duren. Bij echt grote vissen (va. 50 cm?) kan een dierenarts, die gespecialiseerd moet zijn in vissen, soms een euthanasievloeistof direct in het hart spuiten. Daarbij moet voldoende kennis over vissen aanwezig zijn wat betreft de grootte en de plaats van het hart. Hopelijk leidt in de nabije toekomst goed onderzoek tot een antwoord of bovenstaand inderdaad de beste methode blijkt te zijn.
http://www.nvcweb.nl/viewtopic.php?t=1271&postdays=0&postorder=asc&start=0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten