11 oktober 2008

Familie: Gobies (Gobiidae) Deel 1



Hommel bijtjes zijn de meest verkochte grondels, Familie: Gobies (Gobiidae)en behoren tot de moeilijkste van alle aquariumvissen om te identificeren welke soort het is. Voor alle praktische doeleinden, aquarianen moeten hen behandelen als Brachygobius spec.. En dat is altijd zo moeilijk voor mij, te simpel eigenlijk. Rekening houdend met het feit dat bepaalde biologen alleen in staat zijn om deze op te sporen door onderzoek van dode soorten onder een microscoop.


De hommel bijtjes meestal gezien in een aquarium winkel behoren tot een complex van nauw verwante soorten, waaronder Brachygobius doriae, B. xanthomelas , en B. sabanus. Dit Brachygobius doriae-concern, dat bekend is, omvat soorten die tot ongeveer 1,5 centimeter in lengte worden, dit in schril contrast met de "dwerg" hommel bijtjes groep. .De dwerg soorten, waaronder Brachygobius nunus en Brachygobius mekongensis, zijn minder dan de helft van de grootte van de "grote" soorten! Dit alles klinkt eenvoudig genoeg, maar de naam Brachygobius nunus wordt heel vaak toegepast op de "grote" soorten, en hoewel de dwerg soorten niet algemeen worden verhandeld, ze doen hun intrede op gezette tijden, maar nooit als zodanig geïdentificeerd.


Een andere naam die wordt misbruikt is Brachygobius xanthozona. Deze soort is in feite uiterst zeldzaam in het wild en nooit verkocht als een aquariumvis? Wat ik over dit schrijven moet denken? Want in bijna elke winkel en op vele prijslijsten duikt deze naam altijd weer op.
Heeft deze overvloed aan Latijnse namen belang voor de aquariumliefhebber? In feite is het voorkominggebied groot, want binnen Brachygobius is er veel ecologische variatie. Sommige soorten zijn te vinden in zowel zoet en brak water, maar anderen lijken zich te beperken tot zoetwaterhabitats. Bij Brachygobius doriae is bijvoorbeeld gebleken dat zij niet alleen in brak water, maar ook in zure wateren met vrijwel geen hardheid gezien zijn?! Dus geconfronteerd met een hele zwik niet-identificeerbare hommel bijtjes, en een hele hoop tegenstrijdige berichten, in een tropische aquariumwinkel. Wat is verstandig om te doen?

Een of andere van de Brachygobius doriae-groep van soorten is vrijwel zeker wat u te zien krijgt. En in theorie althans kunnen deze worden gehouden in zoet of licht brak. Licht brakke omstandigheden lijken mij gezien mijn ervaring de meest betrouwbare. Met een soortelijk gewicht tot 1.004 -1.006. De gulden middenweg lijkt mij in het begin de beste.


Deel 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten