21 oktober 2008

Politiek tekenaar Boris Jefimov (108) overleden

Jefimov tekende de aftocht van de Duitsers in 1941. Ze dragen 'de mythe van de onoverwinnelijkheid van het Duitse leger' in een doodskist mee.
Politiek tekenaar Boris Jefimov, wiens cartoons de hele geschiedenis van de Sovjet-Unie omspannen, is overleden. Hij is 108 jaar geworden. De Russische televisie schonk uitgebreid aandacht aan zijn overlijden.
Een van Jefimovs meest memorabele tekeningen is die van een droevig kijkende Adolf Hitler en het verhaal gaat dat Hitler van plan was Jefimov te laten vermoorden als de nazi's Moskou zouden veroveren. Na de Tweede Wereldoorlog werd Jefimov naar Neurenberg gestuurd om de nazi's die daar terechtstonden te tekenen. In de Koude Oorlog beeldde hij Amerikaanse politici af als oorlogshitsers en inhalige kapitalisten.

Jefimov voelde zich later wel ongemakkelijk over zijn dienstbaarheid aan Stalin, maar toch was hij trots op zijn rol in de geschiedenis van zijn land. "Tot op zeker hoogte waren tekeningen wapens", zei hij in 2002 tegen het persbureau Associated Press.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten