5 oktober 2008

Waterdieren 30 miljoen jaar eerder aan land dan gedacht

In Nevada zijn de oudste pootafdrukken ooit gevonden. Ze tonen aan dat er op onze planeet al zeker 30 miljoen jaar eerder dan gedacht waterdieren met poten aan wal kwamen, zegt professor Loren Babcock van de Ohio State University. Zijn onderzoek werd dit weekend voorgesteld op een conferentie van de Geological Society of America in Houston. De gefossiliseerde pootafdrukken zijn 570 miljoen jaar oud, en werden achtergelaten door een waterdier op een sedimentair gesteente in Nevada (westen van VS).

Stippen
De gefossiliseerde sporen bestaan uit twee parallelle rijen van kleine stippen met elk een diameter van 2 millimeter. Ze zijn ongeveer 570 miljoen jaar oud en dateren uit het Ediacarium (630 tot 542 miljoen jaar geleden), de periode net voor het Cambrium. In het Cambrium wordt het ontstaan van de meeste grote dierengroepen gesitueerd.

Bewijs
Wetenschappers dachten tot dusver dat de organismen die in het Ediacarium op aarde leefde vooral microben of eenvoudige multicellulaire dieren waren, zegt Babcock. "We blijven maar praten over de mogelijkheid dat er in het Ediacarium meer complexe diersoorten bestonden, zoals zachte koralen, geleedpotigen of platte wormen, maar het bewijs is niet echt overtuigend", zegt Babcock. "Als je dan bewijs vindt, zoals deze sporen, van een dier met poten, wordt die mogelijkheid plots veel waarschijnlijker". (afp/sam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten