25 november 2009

"Karikatuur van bestuur op hoogste niveau"

"Het is zijn laatste kans"
Het scenario met Dehaene geeft Leterme de kans om er rustig aan te beginnen, is de analyse van Yves Desmet in De Morgen. Dehaene moet pas in het voorjaar met een voorstel komen. En pas dan zal Leterme moeten bewijzen dat hij inmiddels over het diplomatieke talent en de politieke moed beschikt om dat voorstel erdoor te krijgen in zijn regering. Het is zijn laatste kans.
"Geen weg terug"
Ook voor Het Laatste Nieuws is Leterme aan zijn laatste kans toe. Onder geen enkele andere politicus zijn ooit zoveel eieren gelegd. Geen enkele premier heeft ooit een ander de kastanjes uit het vuur laten halen. En hij zal het zelf moeten doen, stelt Luc Van der Kelen. Een premier van formaat doet wat hij moet doen, hij laat de gevaarlijke dossiers niet aan een ander. De deadline voor BHV staat nu vast. Met Pasen komt het moment van de waarheid. Er is geen weg terug.
"Vlamingen passen maar beter op"
De oude krokodillen, figuren die al minstens drie decennia aan de top van de Belgische politiek meedraaien, maken nog steeds het mooie weer in de Wetstraat, stelt Gazet Van Antwerpen vast. Het zijn hun eigen luizen die nu bijten, en is het niet meer dan normaal dat zij verantwoordelijk worden gesteld voor het opkuisen van hun eigen rommeltje? Jean-Luc Dehaene krijgt wel krediet. Maar Paul Geudens waarschuwt: voor Dehaene heiligt het doel de middelen. En het belangrijkste doel vandaag is dat de regering verder kan, want er komt een Europees voorzitterschap aan en er zijn nog altijd de gevolgen van de crisis. De Vlamingen passen dus maar beter goed op hun 35 BHV-gemeenten; of ze zijn ze kwijt zonder dat ze het zelf beseffen.
"Een dubbele crisis?"
Staan we nu dichter bij een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde, vraagt Het Belang van Limburg zich af. Eric Donckier ziet alleszins een groot probleem met de Vlaamse regering. Want de Franstaligen willen compensaties voor de splitsing van BHV, en een van die mogelijke compensaties is de benoeming van de drie burgemeesters in de rand. Het ligt geenszins voor de hand dat de Vlaamse regering daarin wil meegaan. Regeringspartij N-VA zegt alvast neen. Mogelijk zitten we dus begin volgend jaar met een dubbele crisis, één in de Vlaamse regering en één in de federale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten