19 november 2009

Wat verdient Van Rompuy als president?

Herman Van Rompuy is de eerste Europese president van Europa. Met die nieuwe functie wordt ook zijn loonfiche opgesmukt.
De Europese regeringsleiders hadden dan toch geen lange onderhandelingsnacht nodig om de eerste Europese president aan te duiden. Nog voor het beslissende diner was begonnen, werd duidelijk dat er een concensus was over Herman Van Rompuy.
Voor de functie van Europees president is ook een aanzienlijk budget vrijgemaakt. Dat bedrag komt neer op 1,5 miljoen euro. Dat schrijft Vacature op basis van een document van het General Secretariat of the Council. Een deel daarvan gaat naar de wedde van de Europese president. Naar verwachting zou dat in de lijn liggen met de wedde van José Manuel Barroso, wat zou betekenen dat de Europees president ongeveer 350.000 euro per jaar zou verdienen. Binnen het budget van 1,5 miljoen euro worden ook de reis- en representatiekosten in rekening gebracht en andere zaken waar de Europese president recht op heeft.
21.875 euro netto per maand
Nu Van Rompuy het heeft gehaald als Europees president kan hij de komende 2,5 jaar rekenen op een wedde die bijna het dubbele is dan wat hij als premier van ons land krijgt. Op zijn jaarwedde van 350.000 euro betaalt de nieuwe president een Europese belasting van 25 procent. Daarmee zou zijn nettowedde uitkomen op 21.875 euro per maand. Ter vergelijking: in ons land krijgt Herman Van Rompuy een nettosalaris van 11.040 euro per maand. Als Kamervoorzitter was dat 15.931 euro.
Met een basisloon van 350.000 euro moet Van Rompuy overigens niet onder doen voor de president van de Verenigde Staten. Die krijgt een basiswedde van 400.000 dollar of 269.000 euro per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten