9 november 2009

Wetenschappers gaan koraal invriezen want "riffen vallen toch niet meer te redden"


Koraalriffen bedekken amper 0,25 procent van de oceaanbodems, maar huisvesten wel 25 procent van al het leven in de oceaan. Ze zijn de meest biodiverse plaatsen op onze planeet: nergens wonen meer en zoveel verschillende dieren. De jongste 35 jaar is sowieso al 25 procent van de koraalriffen verdwenen door destructieve vismethodes (ondermeer met dynamiet en cyanide) en door ongecontroleerd toerisme.

Om de koraalriffen te redden, mag het CO2-gehalte in onze atmosfeer immers niet hoger liggen dan 350 deeltjes per miljoen (ppm). Zelfs de meest drastische voorstellen die op tafel liggen voor de grote klimaatconferentie in Kopenhagen in december, voorzien 450 ppm.

Het belang van koraalriffen valt niet te onderschatten. Wat voor de meeste mensen een toeristische attractie is die amper 0,25 procent van de oceaanbodem bedekt, is in feite de voornaamste bron van eten, inkomen en bescherming tegen stormvloeden voor ongeveer 500 miljoen mensen.

Bijkomend probleem: als koraalriffen verdwijnen, stort de hele voedselpiramide van de oceanen in en betekent dat tout court het einde van alle commerciële visvangst.

Eén hectare koraalrif brengt vandaag de dag 1,2 miljoen euro per jaar op. Daarin niet alleen geld uit toerisme en duurzame visvangst, maar ook bijvoorbeeld geld dat de farma- en medische industrie uit de rijkdom van riffen haalt. Nogal wat revolutionaire geneesmiddelen die de jongste jaren op de markt kwamen, zijn te danken aan research in koraalriffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten