12 januari 2010

Hoeveel opnamen heeft je camera gemaakt

Hoeveel opnamen heeft je camera gemaakt

De amateur en semi professionele spiegelreflexcamera’s van Nikon kunnen zo zonder problemen 100.000 opnamen maken. Of wel 2.777 filmpjes met 36 opnamen per stuk. Destijds gebruikte ik 10 filmpjes voor een vakantie en zeg 5 filmpjes per maand. Dan zou je dus zo 34 jaar met zo’n camera kunnen werken.

Met een professionele camera kun je 150.000 opnamen maken. Daarna laat je goedkoop alleen desluiter vervangen. Als je dat 2 keer hebt gedaan, koop je een andere camera.
Het aantal opnamen van een camera is in Capture NX niet te vinden. Hoe weet je nu hoeveel opnamen je camera heeft gemaakt. In België hebben we het over het aantal clicks. Als je de camera hebt ingesteld op een doortellende naam, dan kun je het aan het nummer in je laatste opname zien.

Een andere manier is wellicht het software gereedschap Opanda IExif downloaden (gratis). Deze ga je installeren. Daarna zoek je in Windows verkenner (Windows toets - E) de laatste foto op die je gemaakt hebt. Daar klik je met de rechtermuisknop. Daar is dan een optie: View Exit with IExif. Klik daarop en je ziet de Exif gegevens van je foto. Bijna onderaan de lijst die je dan te zien krijgt staat:
Total Number of Shutter Releases for Camera.
in dit geval dus 296.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten