9 januari 2010

Pink Floyd, Radiohead en The Police: drummers voor vrede in Soedan


De drummers van de groepen Pink Floyd, Radiohead en The Police geven vandaag het ritme van de vrede aan, in het kader van een internationale campagne om nieuwe moorddadige conflicten in Soedan te voorkomen. Over een jaar heeft in het Afrikaanse land een cruciaal referendum plaats over de afscheiding van Zuid-Soedan.

Nick Mason, Phil Selway en Stewart Copeland geven de maat aan in de film die het hart vormt van de campagne "Sudan365". Die roept de wereldleiders op alles in het werk te stellen om een verslechtering van de toestand in Soedan het komende jaar te voorkomen.


De internationale campagne wordt georganiseerd door negen organisaties, waarbij Amnesty International, Human Rights Watch en de invloedrijke Amerikaanse coalitie "Save Darfur".


In een tiental steden over gans de wereld gaan bijeenkomsten door, onder meer in Londen, Washington, Oslo, Calgary, Nairobi, Dakar, Kaïro en Wau (Zuid-Soedan).


Vandaag is de vijfde verjaardag van de ondertekening van het globaal vredesakkoord dat een einde maakte aan 21 jaren burgeroorlog tussen het overwegend islamitische Noord-Soedan en het zuiden, dat deels christelijk is.

Het conflict leidde tot twee miljoen doden en vier miljoen vluchtelingen. Het vredesakkoord voorziet in nationale verkiezingen, gepland in april, en vooral een referendum in januari 2011 over de afscheiding van Zuid-Soedan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten