19 januari 2010

Nieuw leesteken waarschuwt voor sarcasme en ironie

Een Amerikaanse firma heeft een nieuw leesteken bedacht dat waarschuwt voor boodschappen die je niet letterlijk moet nemen. Vooral in e-mails en sms'jes leveren ironische of sarcastische opmerkingen al eens een misverstand op.

Dat valt te vermijden door de zin niet af te sluiten met een punt, maar met de 'SarcMark' - een punt met een krul eromheen die lijkt op een omgekeerd cijfer zes. Het symbool downloaden kost wel 1,99 dollar (1,38 euro).


15 januari 2010

Filteren motorrijders weldra legaal?

Onder “filteren” verstaan we het rijden met motorfietsen tussen de files. Een fenomeen dat feitelijk al langer bestaat, dat min of meer gedoogd wordt, wat wil zeggen dat de “filteraar” niet beboet wordt.
Maar het rijden tussen de files met een motorfiets staat nergens in het verkeersreglement.
Etienne Schouppe wil in deze toestand verandering brengen en het zogenaamde “filteren” legaliseren. Samen met andere wijzigingen aan het verkeersreglement zou het legaal rijden tussen de files vanaf 2011 van kracht kunnen worden.

Op papier oogt de voorziene maatregel heel mooi, maar hoe één en ander in de praktijk zal gebeuren, blijft koffiedik kijken. Schouppe zelf denkt aan een snelheid van 40 km/h, wanneer het file verkeer zelf 30 per uur rijdt.
Het zal voor de motorrijder in dat geval moeilijk zijn om de juiste snelheid van de file in te schatten. En dan hebben we nog niet over de accordeonfiles.
Het lijkt ons inderdaad verstandig dat de staatssecretaris contact opneemt met de verschillende belangenverenigingen van motorrijders om zijn maatregel te verfijnen.

Persoonlijk zijn van oordeel dat de motorrijder zelf moet inschatten tegen welke snelheid hij door de file rijdt en daarbij rekening moet houden met zijn eigen veiligheid en die van de andere verkeersdeelnemers. Wanneer hij merkt dat de file zich oplost en er opnieuw 50 km per uur en meer wordt gereden, is het logisch dat hij zijn gewone plaats in het verkeer inneemt.

Maar de nieuwe wet moet vooral een halt toeroepen aan die motorrijders die tegen hoge snelheden onverantwoord door de files laveren. Alvast geen gemakkelijke taak voor de verbalisanten tijdens een stresserende spits.
Het zou ook verstandig zijn dat de staatssecretaris contact opneemt met zijn andere collega’s uit de Europese Unie en dat men via een Europese wetgeving het “filteren” zou legaliseren.

Ook andere problemen blijven aan de orde, zoals een betere infrastructuur voor de motorrijder, liefst zonder gevaarlijke vangrails, meer parkeerfaciliteiten voor motorfietsen in de steden, motorfietsen die toch nog een stuk minder plaats innemen dan auto’s, het verwijderen van gladde verkeersaanduidingen op het wegdek, enz…

Misschien zou een soort Staten-Generaal op Europees niveau waar al de problemen van de motorrijders de revue zullen passeren, soelaas bieden en het aantal motorongevallen drastisch doen dalen. Tegelijk kan daar de motoropleiding en de bijscholing grondig geanalyseerd en verbeterd worden.

12 januari 2010

Hoeveel opnamen heeft je camera gemaakt

Hoeveel opnamen heeft je camera gemaakt

De amateur en semi professionele spiegelreflexcamera’s van Nikon kunnen zo zonder problemen 100.000 opnamen maken. Of wel 2.777 filmpjes met 36 opnamen per stuk. Destijds gebruikte ik 10 filmpjes voor een vakantie en zeg 5 filmpjes per maand. Dan zou je dus zo 34 jaar met zo’n camera kunnen werken.

Met een professionele camera kun je 150.000 opnamen maken. Daarna laat je goedkoop alleen desluiter vervangen. Als je dat 2 keer hebt gedaan, koop je een andere camera.
Het aantal opnamen van een camera is in Capture NX niet te vinden. Hoe weet je nu hoeveel opnamen je camera heeft gemaakt. In België hebben we het over het aantal clicks. Als je de camera hebt ingesteld op een doortellende naam, dan kun je het aan het nummer in je laatste opname zien.

Een andere manier is wellicht het software gereedschap Opanda IExif downloaden (gratis). Deze ga je installeren. Daarna zoek je in Windows verkenner (Windows toets - E) de laatste foto op die je gemaakt hebt. Daar klik je met de rechtermuisknop. Daar is dan een optie: View Exit with IExif. Klik daarop en je ziet de Exif gegevens van je foto. Bijna onderaan de lijst die je dan te zien krijgt staat:
Total Number of Shutter Releases for Camera.
in dit geval dus 296.

Honda 50 Powered Vintage Bicycle Project


9 januari 2010

Kalender NoBudgetCup 2010
maandag 29 maart 2010 NURBURGRING * ONDER VOORBEHOUD
dinsdag 4 mei 2010 ZOLDER
zaterdag 17 juli 2010 DIJON * TRAINING: 16/07/2010 * ONDER VOORBEHOUD
dinsdag 3 augustus 2010 ZOLDER
maandag 27 september 2010 ZOLDER

Het opmerkelijke verhaal van Dakar-Belg Cucurachi

De 48-jarige Ennio Cucurachi (KTM) rijdt niet meer mee in de Dakar. De wedstrijdleiding zette de motorrijder eerder deze week uit koers na de vijfde etappe. Op de rustdag doet hij zijn verhaal.
"Na een valpartij in de duinen was ik na wat sleutelwerk aan mijn motor rond middernacht in mijn tent gekropen. Ondanks een slaapmiddel kon ik de slaap niet vatten en dus ging ik na amper een uurtje rusten toch maar weer op pad, totaal versuft van het slaapmiddel. De eerste vijf uur kwam ik bijna niet vooruit en toen ik het eerste checkpoint bereikte, ben ik langsgegaan bij een Chileense dokter en heb ik een uurtje geslapen in een ziekenwagen. Dat deed deugd en dus besloot ik verder te rijden. Een uurtje rijden, een half uurtje slapen, zo wou ik het bivak bereiken." "Wat later viel ik opnieuw, niet zo erg maar de motor lag op mijn been. Ik was te vermoeid om die motor van me af te duwen zodat ik besloot om wat te rusten en op krachten te komen. Ik heb een uurtje geslapen tot een collega-deelnemer me vond, me wekte en de motor van me afduwde.
De man bracht tegelijk de wedstrijdleiding op de hoogte. Even later landde een helikopter met koersverantwoordelijken. Zij namen me uit wedstrijd. Het was een triest moment. Ik was in tranen want ik wou absoluut verder doen. Maar volgend jaar kom ik terug! Tot mijn 50e zal ik deelnemen aan de Dakar. Nog twee keer dus."

Pink Floyd, Radiohead en The Police: drummers voor vrede in Soedan


De drummers van de groepen Pink Floyd, Radiohead en The Police geven vandaag het ritme van de vrede aan, in het kader van een internationale campagne om nieuwe moorddadige conflicten in Soedan te voorkomen. Over een jaar heeft in het Afrikaanse land een cruciaal referendum plaats over de afscheiding van Zuid-Soedan.

Nick Mason, Phil Selway en Stewart Copeland geven de maat aan in de film die het hart vormt van de campagne "Sudan365". Die roept de wereldleiders op alles in het werk te stellen om een verslechtering van de toestand in Soedan het komende jaar te voorkomen.


De internationale campagne wordt georganiseerd door negen organisaties, waarbij Amnesty International, Human Rights Watch en de invloedrijke Amerikaanse coalitie "Save Darfur".


In een tiental steden over gans de wereld gaan bijeenkomsten door, onder meer in Londen, Washington, Oslo, Calgary, Nairobi, Dakar, Kaïro en Wau (Zuid-Soedan).


Vandaag is de vijfde verjaardag van de ondertekening van het globaal vredesakkoord dat een einde maakte aan 21 jaren burgeroorlog tussen het overwegend islamitische Noord-Soedan en het zuiden, dat deels christelijk is.

Het conflict leidde tot twee miljoen doden en vier miljoen vluchtelingen. Het vredesakkoord voorziet in nationale verkiezingen, gepland in april, en vooral een referendum in januari 2011 over de afscheiding van Zuid-Soedan.

8 januari 2010

Despres wint zevende Dakar-rit voor motorrijders

De Fransman Cyril Despres (KTM) heeft in Chili de zevende etappe in de Dakar Rally voor motorrijders op zijn naam geschreven. Despres haalde het in de langste chronoproef van de hele wedstrijd, over 600 km tussen Iquique en Antofagasta, met 29 seconden voorsprong op de Spanjaard Marc Coma (KTM). Derde werd de Fransman David Frétigné (Yamaha), voor de Portugese ploegmaat van Despres, Ruben Faria.
In het algemene klassement verstevigt Despres zijn leidersplaats. Marc Coma, die door Despres als zijn grootste uitdager wordt beschouwd, volgt al op meer dan een uur achterstand (1u06'50").

Stand:
Cyril Despres (Fra/KTM) in 28u10:132.
Marc Coma (Spa/KTM) op 1u06:503.
Helder Rodrigues (Por/Yamaha) 1u20:08
19. Frank Verhoestraete (BEL/KTM) 5u50:13

7 januari 2010

Brusselse kunstenaar maakt donkerste schilderij ooit

De Brusselse kunstenaar Frederik De Wilde heeft met zijn schilderij 'Hostage', dat gemaakt is met het donkerste materiaal ooit, een wereldprimeur gescoord.

144 keer zwarter dan zwart

Het kunstwerk bestaat volgens De Wilde uit het donkerste materiaal ter wereld. Het materiaal is 144 keer zwarter dan zwart. "Zoals een atoomklok dé referentie is voor tijd, zo is dit de nieuwe referentie voor zwart", verklaart de kunstenaar.

Het nieuwe zwart werd 'De Wilde Zwart' gedoopt.

Nieuwe zonnepanelen

Het gebruikte materiaal vangt bijna al het licht op. "Het licht heeft een ticket om naar binnen te gaan maar niet naar buiten. Je zou met dit materiaal een nieuw type zonnepaneel kunnen maken met een hoger rendement. Dit is nog maar één van de praktische toepassingen", vertelt De Wilde. Het kunstwerk zelf bestaat uit een groter kader, bestaande uit gewoon zwart, met daarin een kader van zeven centimeter op zeven uit het nieuwe zwart.

Het is de eerste keer dat dit materiaal voor een groot publiek en in de kunstwereld wordt tentoongesteld. Je kan het vanaf 15 januari bekijken in de MediaRuimte, in de Lakensestraat in Brussel.

De Gucht mag Congo niet meer binnen

De Democratische Republiek Congo verklaart Europees commissaris Karel De Gucht persona non grata. Kinshasa is niet te spreken over nieuwe uitspraken van De Gucht over Congo. De Gucht werkt zijn laatste weken af als commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Nadien wordt hij bevoegd voor Handel.
De Congolese regering heeft grote bezwaren bij de toespraak die De Gucht op 16 december in Straatsburg hield over de toestand in Oost-Congo. Volgens het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken liet hij zich uit "in onmiskenbaar racistische, respectloze en onverantwoordelijke termen" over de situatie in de Kivu-streek.
In een mondelinge toelichting bij een nota aan de Europese Commissie, liet de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Alexis Thambwe weten dat "een bezoek van EU-commissaris Karel De Gucht aan Congo op dit moment niet gewenst is, en elke visumaanvraag voor Congo dan ook als een provocatie zal woren opgevat". (belga/adv)
07/01/10 07u29

6 januari 2010

2009 was een magisch jaar in de dierenwereld


De geboorte van een olifantje in de Antwerpse dierentuin hield heel het land in z'n greep, maar ook in de rest van de dierenwereld was 2009 een speciaal jaar. Zo leerden we bijzonder veel bij over onze dierenvrienden en er werden ook nieuwe soorten ontdekt.


Cameraploegen slaagden erin enkele bijzondere taferelen op film vast te leggen. Zo werd de paring van bultrugwalvissen voor het eerst met een camera waargenomen. Verder vond een andere filmploeg de kleinste papegaaien ter wereld. En er werd een ijsbeer gespot, terwijl haar jong een ritje op haar rug maakte.

Dood

Helaas was 2009 ook een jaar waarop veel bedreigde diersoorten weer een stapje dichterbij het uitsterven kwamen. Wetenschappers hebben wel veel geleerd over de dood in de dierenwereld. Zo blijken alle dieren in staat om de dood te ruiken. Maar het gaat er ook heel wreed aan toe. Zo zagen we arenden jagen op rendieren en orang-oetans verorberden hun eigen overleden jongen.

Dakar-Belg Cucurachi: "In slaap gevallen op motor"

Tijdens de rally gaat de Belg door de hel

Voor de start van de rally in Buenos Aires liet Cucrachi zich nog verwennen door enkele babes.

De vierde etappe in de Dakar-rally was ongemeen zwaar. De Belgische motorrijder Enio Cucurachi (KTM) beleeft een heel zware Dakar, hij viel zelfs in slaap. "Maandag was de hel. Door de hitte kreeg ik een benzineprobleem en toen dat opgelost was ben ik minstens 30 keer gevallen in het mulle zand. Pas om twee uur kwam ik toe in het bivak. Na een uur slapen heb ik de etappe van dinsdag voorbereid, een rit die begon met een verbindingsrit van bijna 400 kilometer. Het was een echte Dakaretappe, met langzame en snelle stukken en vooral veel duinen. Ik hou van de duinen en heb gedurende enkele kilometers een wagen kunnen volgen, waarna ik hard tegen de grond geklapt ben. Ik ben gewoon in slaap gevallen op mijn motor. Nadien ben ik rustig naar het bivak gereden. Ik heb geen verwondingen overgehouden aan mijn valpartij, maar ik heb overal pijn en ben bijzonder moe."

4 januari 2010

The Nazi TT (PB) Manx TT Isle of Man

70 years ago, a disciplined force of Nazi NSKK paramilitary stormtroopers and regular Wehrmacht soldiers invaded the Isle of Man to seek victory in the world s toughest motorcycle races.
Full-scale war against Germany was only three months away and the Third Reich s Fuhrer Adolf Hitler was determined to teach Britain a sharp lesson in Aryan supremacy before the guns began to fire in earnest.
In The Nazi TT, veteran motorcycling journalist Roger Willis has blended a unique cocktail of politics, history and balls-out bike racing. His book explains how Hitler s henchmen turned German motorcycle sport into a paramilitarised adjunct to the Nazi Party s evil ideology during the 1930s and tested their might on the TT Mountain Course.
It reveals who the racers and their Nazi puppet-masters on the Island in 1939 actually were, what they achieved and what happened to them afterwards. You just couldn t make this stuff up.

3 januari 2010

The home of Vintage and Classic Motorcycles.....

Kunimitsu Takahashi ran in West Germany GP in 1961, and this RC162 brought Japan the championship in WGP for the first time. The championship which smashes till then the record which MV Agusta had will show the No.1 performance of the world literally.
The world's smallest commercial racing machine CR 110 equipped with the ability for which a Works machine is pressed came out with the Isle of Man TT in June, 1962. The engine of 49.99 cc of DOHC4 valve single cylinders pressed out horsepower outputs 8.5/13500, and the highest speed amounted to 130km. In first Japan Grand Prix performed in Suzuka in November, 1962, the higher rank has been monopolized and the high level of the ability was proved. The home of Vintage and Classic Motorcycles.....
1958 MV Agusta 500/6

Frétigné snelste motorrijder, tijdstraf voor Coma

De 29-jarige Fransman David Frétigné (Yamaha) heeft de tweede etappe in de Dakar voor motorrijders gewonnen. Over 294 kilometer van Cordoba naar La Rioja was hij 43 seconden sneller dan zijn landgenoot David Casteu (Sherco), die leider blijft.
Marc Coma (KTM) werd op 1'08" derde, maar kreeg daarna een tijdstraf van 22 minuten. De 33-jarige Spanjaard was te snel door een dorp gereden. In de stand zakt de eindwinnaar van 2006 en 2009 zo van de tweede naar de veertiende plaats. Hij heeft nu 22'37" goed te maken op de Franse leider David Casteu (Sherco). In de stand is de Fransman Cyril Despres is derde op 2'10". Frank Verhoestraete (KTM), 66ste in de etappe, is met een 52ste plaats beste Belg.
Belgische deelnemers aan de Dakar 2010: Motoren
Eric Palante (Honda)
Frank Verhoestraete (KTM)
Jean-François Goblet (BMW)
Ennio Cucurrachi (KTM)

Lekker warm in de kou op de motor!2 januari 2010

Volledige bijbel in het Chinees op site van Vaticaan

Sinds Nieuwjaar staat de volledige bijbel in het Chinees op de website van het Vaticaan. Dat meldt het Oostenrijkse persagentschap Kathpress. De komende maanden zullen geïnteresseerden ook het kerkelijk wetboek, de catechismus van de katholieke Kerk en de teksten van het Tweede Vaticaans Concilie (1962- 1965) in het Chinees op de website van het Vaticaan kunnen lezen.
China telt ruim 10 miljoen katholieken. (belga/svm)

Kleintjes worden groot.........