25 januari 2012

AquasoilAquasoil

Deze bodem gemaakt in Japan, heeft veel succes in landen waar “Naturestyle” populair is, zoals: Maleisië, Polen, Japan en Amerika. Er zijn zelf mensen die beweren dat ze zonder deze soils geen aquarium kunnen houden. Deze mening baseren zei op het feit dat planten in de natuur in een voeding-rijke bodem met klei groeien. Dit terwijl men in o.a. Nederland en Duitsland zand en grind in de aquaria’s gebruiken, waar geen voedingstoffen in zitten. De laatste jaren groeit de populariteit van de soils ook in Nederland.
De succes van soils zit hem in de verzurende werking, sporenelementen en het langzaam loslaten van voedingsstoffen zoals kalium en nitraat, wat belangrijke bouwstoffen zijn voor planten. Door de geleidelijke werking is het een ideale basis voor lastige planten. Planten zoals: Glossostigma en Toninea soorten. Deze planten hebben namelijk een voorkeur voor een zure bodem en zacht water.
De vorm van de korrel zorgt voor ruimte waar bacteriën zich kunnen huizen. Hierdoor kan de bodem niet gaan rotten en planten kunnen zich goed wortelen door de losse structuur. De bodem is gemaakt van 100% natuurlijke materialen. En is erg geliefd bij aquarianen die hun aquaria alla “naturestyle” inrichten vanwege de natuurlijke uitstraling.


Alternatieve soils
Alhoewel ADA soil een mooi product is, heeft het wel een prijs. Naast ADA zijn er nog een aantal bedrijven die soortgelijke soils produceren. Bedrijven als Colombo, TropicaFluval Substraat  en Dennerler hebben hun eigen soils. Deze zijn net als de Aquasoil in verschillende kleuren te verkrijgen en hebben een minimaal verschil in de samenstellingen.
Sommige mensen vinden de soils duur, vergeleken met grind en zand bodems en gaan opzoek naar alternatieven. Zo zijn er mensen die experimenteren met een bodem wat Akadama heet. Dit product wordt voor bonsais gebruikt en zou soortgelijke eigenschappen hebben als aquasoil. Gezien het product niet gemaakt is voor de aquaria hobby is voorzichtigheid geboden.
Eigen bevindingen 
Ik heb de amazonia aquasoil gebruikt in combinatie met ADA Supersand. Uiteindelijk een 1,5 jaar met deze bodem gedaan en mooie resultaten behaald. Dit is mij niet eerder is gelukt met een gewone zandbodem. De waterwaarden zijn van een pH 8 naar pH 5 gegaan en de Kh van Kh 8 naar Kh 3. Wat de planten als Hemianthus, Rotala en toninea soorten goed deed. Hoewel de aanschaf van de bodem een flinke investering was. Heb ik uiteindelijk minder voedingstoffen hoeven toe te voegen en minder geïnvesteerd in losse plantenvoeding.
Het continu aanpassen van de scape zorgt ervoor dat de soil sneller vergruisd. Bij het snoeien, herplanten en rescapen kan hierdoor stofwolken ontstaan. Daarnaast reageert het harde water in Nederland sterk met de ADA soil, waardoor de werking van het product tamelijk inkort.
Voor Nature Style liefhebbers een fantastische bodem met een natuurlijk uiterlijk. Hoewel in de meeste gevallen de bodem grotendeels bedekt zal zijn door planten, zorgt het er voor dat de planten goed groeien. Echter mensen die vaak hun scape veranderen zullen minder lang van de soil kunnen genieten.

2 opmerkingen:

  1. zorgt het er voor dat de planten goed groei.

    Huh?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte, Bedankt om taalcorrector (Spelling controleren - spellingchecker, spellingchecker van Nederlandse woorden) van dienst te zijn, iemand moet het willen doen.

    BeantwoordenVerwijderen