12 januari 2012

Kleinste gewerveld dier ter wereld is kikker van 7 mm

© afp
Wetenschappers hebben in Papoea-Nieuw-Guinea de tot nog toe kleinste gewervelde dierensoort ter wereld ontdekt. De kikker wordt slechts zeven tot acht millimeter groot. Dat meldt Christopher Austin van de Louisiana State University in het online-journaal PloS ONE.
De biologen noemden de mini-springer Paedophryne amauensis, met verwijzing naar het dorp Amau, waar hij voor de eerste keer werd aangetroffen. De donkerbruine kikvors heeft nauwelijks ontwikkelde tenen en relatief grote ogen. Hij is vooral 's morgens en 's avonds actief en stoot een schril geluid uit. Na één tot drie minuten moet het kikkertje opnieuw op krachten komen voor een nieuwe zangbeurt.
 
Omdat hij zo klein is, heeft de kikker in verhouding tot zijn volume echt grote lichaamsmaten. Daarom is vochtverlies voor hem een van de grote gevaren, aldus de wetenschappers. Dat kan de reden zijn waarom een dergelijke miniscule kikker in het regenwoud te vinden is en vooral tussen de vochtige bladeren op de grond. 
Voor biologen is deze vondst enorm spannend, zei Austin, "omdat we weinig weten over de functionele problemen van zijn extreme lichaamsmaten, zijn ze klein of groot".
 
Pas in december hadden andere vorsers de -toen- kleinste ontdekte kikkersoort ter wereld voorgesteld, die ook in Paoea-Nieuw-Guinea leeft. De dieren behoren zoals de nu geïdentificeerde kikker en veel andere minuscule springers tot de soort Paedophryne en zijn tussen 8,5 en 9,3 millimeter lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten