6 januari 2012

Motoropleiding wordt strenger, langer en duurder

De motoropleiding wordt vanaf 2013 strenger, langer en dus ook duurder. Leerlingen voor de zware categorie zullen minstens 24 jaar moeten zijn en moeten bijna dubbel zoveel uren rijles volgen. Dat staat vandaag in de krant Gazet van Antwerpen.
Voor motorliefhebbers verandert er heel wat vanaf 2013. DE invoering van het Europese rijbewijs betekent voor de categorie van de zware motoren (rijbewijs A, vermogen boven 25kW) dat de bestuurders 24 jaar oud moeten zijn, terwijl dat vandaag nog 21 is.
 
Naast de verhoging van de leeftijdsgrens zal de opleiding zelf vanaf 2013 langer duren. Op die manier wil de sector het aantal motorongevallen helpen terugdringen. Nu krijgt een kandiaat-motorrijder na zes uur motorles een voorlopig rijbewijs en na acht uur motorles mag hij al een examen afleggen. De opleidingsuren worden opgetrokken tot mogelijk 12 en 14 uur les, zowat een verdubbeling.
 
390 euro duurder
Als een uurtje rijles gemiddeld 65 euro kost, zal de meerkost voor de leerling-motorrijder al snel oplopen tot 390 euro. "Het niveau van de nieuwe opleiding zal hoger liggen en zal meer gericht worden op de vaardigheden", zegt Jeroen Smeesters van Federdrive, de federatie van erkende rijscholen.
 
Ook het rijbewijs voor trike-rijders verandert in 2013. Voor wie een trike van meer dan 15kW wil besturen zal het rijbewijs B niet meer volstaan en moet er een rijbewijs A behaald worden. (belga/adb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten