16 januari 2012

In memoriam: Eve Arnold

Eve Arnold, de fotografe van Marilyn Monroe

Marilyn Monroe in 1955 door de lens van Eve Arnold
Marilyn Monroe in 1955 door de lens van Eve Arnold
De eerste week van dit jaar overleed in Londen Eve Arnold (geboren Cohen), Amerikaanse van origine en in 1960 verkast naar de Britse hoofdstad. Alhoewel ze een topfotografe is geweest, het eerste vrouwelijk lid van het agentschap Magnum, is er in onze binnenlandse pers geen of nauwelijks aandacht aan haar besteed. En nochtans heeft ze beelden nagelaten die kunnen wedijveren met die van haar Magnumcollega’s. 
Zoals zij opereerde ze over de hele wereld ondermeer in opdracht van Sunday Times Magazine. De oorlog in Vietnam miste ze, wat de art-director van de Sunday Times haar onder de neus wreef : Je bent niet snel genoeg, Eve. Maar ze was toch snel genoeg om in de jaren zeventig als een van de eerste westerse fotografen China binnen te komen.

Ze verbleef er, met tussenpozen, soms twee, soms drie maanden om aan een project te werken over het dagelijks leven in een land dat eigenlijk niemand kende. Ook in het verre Oosten en Afghanistan werkte ze. 
Ze werkte zonder studio en maakte geen gebruik van extra verlichting. “Ik werkte op een manier waarbij ik mensen niet afschrikte door allerlei zware spullen mee te zeulen. Het was gewoon dat kleine zwarte doosje en ik."

Erkenning 
In 1980 ontving Eve Arnold de Lifetime Achievement Award van de Amerikaanse Vereniging van Tijdschriftenfotografen en in 1993 werd ze uitgeroepen tot “meesterfotograaf” door het International Center of Photography in New York. In Groot-Brittannië werd ze gedecoreerd met de “Order of the British Empire”. Ze ontving ook enkele eredoctoraten.

In de komende weken verschijnt het 261 pagina’s dikke boek 'All about Eve' met een overzicht van haar oeuvre. Arnold zelf zal het dus helaas niet meer kunnen inkijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten