27 augustus 2012

Leuvense onderzoekers vinden in zebradanio piste voor behandeling spierziekte ALSOnderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben ontdekt dat de receptor EphA4 een genetische factor is die een rol speelt in de ontwikkeling van ALS, een progressief verlammende spierziekte die vandaag onbehandelbaar is. Omdat de resultaten suggereren dat het blokkeren van deze receptor een positieve invloed heeft op het ziekteverloop, kan deze receptor een doelwit zijn voor een toekomstig geneesmiddel tegen ALS.
Bij ALS-patiënten takelen zenuwcellen die naar de spieren lopen af waardoor ze de controle over hun spieren verliezen en op termijn volledig verlamd geraken.

Verbeterde levensverwachting
Als de vermelde receptor slechts beperkt tot expressie komt, ontwikkelt de ziekte pas later en verbetert de levensverwachting in vergelijking met patiënten die veel van deze receptor aanmaken. De onderzoekers vonden bovendien dat EphA4 verhindert dat zenuwcellen recupereren van de schade en dat net deze cellen die erg gevoelig zijn aan ALS veel van deze receptor tot uiting brengen.

Speuren naar genen
Het Leuvense onderzoeksteam onder leiding van Wim Robberecht ontdekte de rol van deze receptor in een studie waarbij de zebravis gebruikt werd als model om te speuren naar genen die een rol spelen bij het ontstaan van ALS en de ziekte verergeren of beter maken. Ze ontwikkelden hierbij een uniek model voor ALS in zebradanio ( Danio rerio). Zo werd ontdekt dat het uitschakelen van de receptor EphA4 bij deze vissen leidde tot het verdwijnen van de ziekte. In muismodellen leidde het blokkeren tot een duidelijke verbetering van de levensverwachting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten