31 augustus 2012

definiteaquascape TV

Welcome to my aquarium television Definite Aquascape TV - inspiration and information for aquarists.

definiteaquascape . tv

28 augustus 2012

De duurste lens ter wereld: 1.643.208 euro


Deze Leica SPO-Telyt-R 1:5.6/1600mm is met een kostprijs van 1.643.208 euro officieel de duurste cameralens ter wereld. Ze werd besteld door sheik Saud Bin Mohammed All-Thani, een fotografiefanaat uit de golfstaat Qatar.

De body van de lens is 1,2 meter lang en op het einde 42 cm lang en ze weegt 60 kilo. Daarvoor moet je dus een stevige driepoot hebben, maar de sheik heeft inmiddels een speciaal uitgeruste Mercedes terreinwagen besteld om de lens te transporteren. Jammer genoeg zijn er nog geen beelden die met de lens zijn gemaakt.

27 augustus 2012

Leuvense onderzoekers vinden in zebradanio piste voor behandeling spierziekte ALS



Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben ontdekt dat de receptor EphA4 een genetische factor is die een rol speelt in de ontwikkeling van ALS, een progressief verlammende spierziekte die vandaag onbehandelbaar is. Omdat de resultaten suggereren dat het blokkeren van deze receptor een positieve invloed heeft op het ziekteverloop, kan deze receptor een doelwit zijn voor een toekomstig geneesmiddel tegen ALS.
Bij ALS-patiënten takelen zenuwcellen die naar de spieren lopen af waardoor ze de controle over hun spieren verliezen en op termijn volledig verlamd geraken.

Verbeterde levensverwachting
Als de vermelde receptor slechts beperkt tot expressie komt, ontwikkelt de ziekte pas later en verbetert de levensverwachting in vergelijking met patiënten die veel van deze receptor aanmaken. De onderzoekers vonden bovendien dat EphA4 verhindert dat zenuwcellen recupereren van de schade en dat net deze cellen die erg gevoelig zijn aan ALS veel van deze receptor tot uiting brengen.

Speuren naar genen
Het Leuvense onderzoeksteam onder leiding van Wim Robberecht ontdekte de rol van deze receptor in een studie waarbij de zebravis gebruikt werd als model om te speuren naar genen die een rol spelen bij het ontstaan van ALS en de ziekte verergeren of beter maken. Ze ontwikkelden hierbij een uniek model voor ALS in zebradanio ( Danio rerio). Zo werd ontdekt dat het uitschakelen van de receptor EphA4 bij deze vissen leidde tot het verdwijnen van de ziekte. In muismodellen leidde het blokkeren tot een duidelijke verbetering van de levensverwachting.

26 augustus 2012

Enkele foto's tentoonstelling Pristella Schoten

Limia nigrofasciatus





Girardinus metallicus 

Austrolebias nigripinnis Ceibas 












Pterophyllum altum pruencis





Aplocheilichtys normani

25 augustus 2012

Blauwalgen of blauwwieren

Blauwalgen of blauwwieren zijn bacteriën die net als planten fotosynthese toepassen om te kunnen leven. De officiële naam voor deze groep is Cyanobacteria, afgeleid van de kleur cyaan (blauw-groen) omdat de blauwe kleurstoffycocyanine deze groep kenmerkt. Cyanobacteriën behoren tot de oudste en eenvoudigste organismen. In oudere bronnen worden zij nog geclassificeerd als algen, wat nog doorklinkt in de wetenschappelijke indeling CYANOPHYTA (phyta = planten), zowel als in de populaire naam blauwalgen. Er bestaan verschillende taxonomische indelingen van blauwalgen, waarbij de indeling van de blauwalgen nog sterk in beweging is.

Meer lezen, klik hieronder:

Veroordeeld tot cyanobacteriën 


Krachtige fotosuite met Photoshop-trekjes


Het gratis Photoscape is een krachtige fotosuite die je foto's van het RAW-formaat tot de pagina's van je fotoboek begeleidt. Met Nederlandstalige ondersteuning en nieuwe filters maakt dit programma zich nog geliefder op onze redactie.
Photoscape heeft niet de beste schermvastlegger en nee, Photoscape heeft niet de beste fotobewerker. Ook de batch editor, de viewer en de printfunctie zijn niet de uitgebreidste programma’s die je kunt vinden. Maar houd er wel rekening mee dat al deze onmisbare tools voor fotobewerking in één pakket zitten en allemaal gratis zijn.
Deze fotosuite heeft twee sterke punten: een ruim aanbod en een gebruiksvriendelijke interface. Alle eerder genoemde programma’s zijn via tabbladen op te roepen, of via het ronde menu in het hoofdvenster (dat ook als tabblad beschikbaar is). Een Explorer-venster zorgt ervoor dat je meteen je foto’s in het juiste onderdeel kunt slepen.
Zoals gezegd is Photoscape per onderdeel niet de uitgebreidste software. Maar bij elkaar opgeteld kom je een heel eind. Professionele fotografen zullen blij zijn met de RAW-conversietool en eigenaren van fotoboeken kunnen uit de voeten met de ingebouwde paginavuller voor het printen van mooie fotobladen. 
We zijn onder de indruk van de ruime verscheidenheid die je in dit handige Nederlandstalige programma kunt vinden. Dankzij ondersteuning voor het RAW2-formaat, een batch splitter-functie en een aantal nieuwe kwasten en effecten is beeldmanipulatie steeds beter mogelijk. Ook de fullscreenfunctie, betere samenwerking met Windows 7-bibliotheken en een licht verbeterde interface zijn welkome verbeteringen.
Tot slot heb je direct toegang tot een online hulpfunctie die je via handige video’s uitlegt hoe je elk onderdeel gebruikt.
Als je een veeleisende fotobewerker bent met een dozijn programma's op de harde schijf, kan het veelzijdige Photoscape je een hoop ruimte besparen. Je kunt de nieuwste versie van het programma hieronder downloaden, of bij onze collega's van ZDNet.
bron: ZDNet

Downloads

Extra beelden

Externe links



24 augustus 2012

Wereldkampioen Casey Stoner moet onder het mes en mist MotoGP van Tsjechië


Casey Stoner, regerend wereldkampioen in de MotoGP, moet geopereerd worden aan de voet en kan dit weekend niet deelnemen aan de GP van Tsjechië. Dat maakten de organisatoren donderdag bekend.
De Australiër kwam vorige zaterdag ten val tijdens een training op het circuit van Indianapolis en liep daarbij onder meer een enkelbreuk op. Niettemin startte hij een dag later in de GP, met een speciale laars om de voet, en werd vierde. Daardoor bleef hij op een derde plaats in de WK-stand.

“We hebben nog geen idee wanneer ik zal kunnen terugkeren, dat ligt aan de operatie en hoe snel ik daarvan kan herstellen. We hebben echter nog wel een seizoen af te maken en ik wil niet zomaar opgeven, ik wil zo snel mogelijk weer racen. Ik moet mijn werk en mijn carrière afmaken, het op deze manier laten eindigen zou niet goed zijn dus ik zal zo snel mogelijk terug keren om nog aan zoveel mogelijk races te kunnen deelnemen." 

Ook Nicky Hayden moet passen voor de GP van Tsjechië, de twaalfde WK-manche van het seizoen. De Amerikaan kwam net als Stoner ten val in Indianapolis en verwondde daarbij zijn hand.

23 augustus 2012

Opnieuw zwarte amaniet gevonden in Vlaanderen

In een tuin in Londerzeel is een zwarte amaniet gevonden. Het is de tweede keer dat die zeldzame paddenstoel in Vlaanderen wordt gevonden. De nieuwe vondst gebeurde op een 600 meter van de eerste vondst in het kasteeldomein Drietoren.
De zwarte amaniet is het lelijke broertje van de bekende vliegenzwam.

Eind oktober 2008 kreeg de ontdekking van een zwarte amaniet in het kasteeldomein heel wat aandacht. Er worden wel vaker nieuwe paddenstoelen gevonden in België maar dan gaat het meestal om kleine en lastig herkenbare soorten. De zwarte amaniet heeft daarentegen een hoed met een doorsnede van wel 10 centimeter en dus was het wel een opvallende vondst.
De zwarte amaniet is familie van de bekende vliegenzwam met zijn rode hoed met witte stippen. Hij is echter veruit de lelijkste uit de familie. Hij heeft een donkere, wollig geschubde hoed en witte plaatjes die verkleuren als de paddenstoel ouder wordt. 

Onverwachte amaniet

De zwarte amaniet is nog niet lang bekend. De soort dook in Engeland op in 1987 op een terrein dat al erg goed onderzocht was. Daarom kreeg hij als Latijnse naam Amanita inopinata, onverwachte amaniet.
Na de wetenschappelijke publicatie van de soort, ontdekte men dat hij in feite al eerder werd gevonden in Nieuw-Zeeland, maar daar als onbekende soort in een herbarium verdween, zonder verder gevolg.
In Nederland werd de soort voor het eerst gevonden in 2000 en in Frankrijk in 2004. Eind 2008 was ons land dan aan de beurt.
Over de leefwijze en de giftigheid van de zwarte amaniet is nog niet veel geweten. Wel lijkt het duidelijk dat de zwarte amaniet, in tegenstelling tot andere soorten, geen "boombegeleider" is, een soort die in symbiose leeft met bomen. De paddenstoelen geven daarbij voedingsstoffen aan de boom, die suikers geeft aan de zwam.  Dat lijkt bij de zwarte amaniet niet het geval te zijn, aangezien hij steeds in de buurt van bomen groeit waarvan geweten is dat ze niet samenleven met paddenstoelen.

20 augustus 2012

Casey Stoner nog vierde met gebroken enkel!


Casey Stoner nog vierde met gebroken enkel, winst voor Pedrosa

Dani Pedrosa (Honda) heeft de Grote Prijs van Indianapolis gewonnen, de elfde manche in het wereldkampioenschap Moto GP. De 26-jarige Spanjaard ging zijn landgenoot Jorge Lorenzo en de Italiaan Andrea Dovizioso voor.
Het is de zeventiende zege in de Moto GP voor Pedrosa, de tweede dit seizoen. Ook in de GP van Duitsland was hij de snelste. Lorenzo blijft leider in de WK-stand. Hij ziet Pedroso wel tot op 18 punten naderen.

Casey Stoner, zonder meer een harde kerel.

Wereldkampioen Casey Stoner, vorig jaar winnaar in Indianapolis, finishte als vierde en dat mag een mirakel genoemd worden. De 26-jarige Australiër kwam gisteren immers nog zwaar ten val in de kwalificaties. 
Ondanks een gebroken enkel en afgescheurde ligamenten kon hij met een speciale laars toch starten. In de WK-stand blijft Stoner derde, op 39 punten van Lorenzo.

Casey Stoner (Kurri-Kurri, 16 oktober 1985) 
Hij behaalde in 2007 tien overwinningen in de MotoGP met zijn fabrieks-Ducati. Door zijn zesde plaats in de GP van Japan op 23 september 2007 werd hij wereldkampioen. Stoner was toen met zijn 22 jaar de jongste wereldkampioen in de koningsklasse sinds Freddie Spencer in 1983, en daarmee de jongste wereldkampioen ooit sinds de invoering van de MotoGP klasse. 
Hij heeft gezegd het jaar af te maken maar daarna zal stoppen met racen.
Casey Stoner is getrouwd met Adriana en woont afwisselend in Monaco, Zwitserland, Engeland en Australië. Zijn lievelingscircuits zijn dat van Phillip Island en Catalunya.
MIJLPALEN:
Eerste Grand Prix2001, 125 cc GP van Groot-Brittannië
Eerste GP-zege2003, 125cc GP van Valencia
Aantal GP-zeges43 (125cc 2x, 250cc 5x, MotoGP 36x)
Aantal GP-podiums84 (125cc 10x, 250cc 10x, MotoGP 64x)
Aantal GP-starts172 (125cc 30x, 250cc 31x, MotoGP 111x)
Wereldkampioen 2007:
Ducati Marlboro Team
Ducati Desmosedici GP7-800cc
MotoGP champion at the age of 21 in 2007
Wereldkampioen 2011:
Repsol Honda Team
Honda RC212V
Casey Stoner, 2011

17 augustus 2012

"ZON IS ZON, OF JE NU WERKT OF OP HET STRAND LIGT"

Corvus monedula in schouwen


Eigenlijk moest er al drie jaar een afdekrooster geplaatst worden. Deze werken hebben de nodige vertraging opgelopen, de reden hiervoor.......Sommigen weten het, anderen niet.







Het afdekrooster heeft als doel dat er geen Kauwen (beschermde vogelsoort) hun nesten maken hierin, wat tot gevolg heeft dat de bewuste schoorsteen niet meer 'trekt'. Hierdoor ontstaan gevaarlijke en dodelijke situaties in de bewuste ruimte.
Wie de juiste naam wil weten van de toch wel prachtige ingenieur; Corvus monedula

Meer lezen hierover BRON
Kauwen in schouwenAfdrukkenE-mail

Kauwen (Corvus monedula) broeden in Vlaanderen normaal gezien tussen eind maart en eind juli. Zoals hieronder aangegeven, zijn niet alleen de vogels beschermd; ook hun eieren, jongen en nesten (bewoond of in aanbouw) zijn dat. Om te beletten dat kauwen in schouwen van woningen gaan broeden, worden de rookgaten best buiten de broedperiode afgesloten met gaasdraad of met een metalen roostertje (inox) met mazen van maximum 3 cm doormeter. Gaasdraad is echter geen oplossing op lange termijn; kauwen zijn erg inventief en kunnen de draad met hun sterke snavel loswrikken.

Kauwenkoppel_op_schouw

Kauwenkoppel op schouw — © Patrick Palmen / Buiten-Beeld


Als de kauwen toch de kans hebben gekregen zich in een schouw te nestelen, wacht je best tot het einde van het broedseizoen (september-oktober) om het nestmateriaal te verwijderen. Dit werk laat men best over aan een professionele schoorsteenveger. Die kan dan meteen de schouw reinigen en onmiddellijk na de werken een roostertje plaatsen.


Kauwenrooster
Roostertje op schouw — © Jan Rodts


Het is dus belangrijk om de schouw(en) af te sluiten vóór de kauwen de kans krijgen er hun nest in te maken. Kauwen staan erom bekend veel nestmateriaal aan te slepen. Nesten in schouwen van twee meter dik zijn geen uitzondering. Het gaat vooral om boomtakken, maar vaak ook wordt er tussen de takken stof en plastiek aangetroffen. Nesten in schouwen kunnen gevaarlijk zijn (Co-vergiftiging). Als de schouw rookgaten aan de zijkanten heeft, wordt er best gaasdraad rond gewikkeld.


Schouw_met_rooster_web
Gaasdraad deskundig rond een schouw gewikkeld — © Jan Rodts


Wettelijk statuut
De kauw is beschermd volgens de bepalingen van artikel 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 met betrekking tot soortenbescherming en soortenbeheer (Soortenbesluit). De beschermingsbepalingen die van toepassing zijn op specimens van deze beschermde vogelsoort gelden ongeacht de levensfase waarin die zich bevinden.

Verbodsbepalingen (art. 10)
Ten aanzien van specimens van deze soort zijn volgende handelingen verboden:
1. het opzettelijk doden;
2. het opzettelijk vangen;
3. het opzettelijk en betekenisvol verstoren, in het bijzonder tijdens de perioden van de voortplanting, de afhankelijkheid van de jongen, de overwintering en tijdens de trek.


Kauw_op_schouw
Kauw op schouw — © Jan Rodts


Eieren
Ten aanzien van eieren van deze vogelsoort is het verboden om deze opzettelijk te vernielen, te beschadigen of te verzamelen. Een handeling zoals beschreven in artikel 10 wordt onder meer geacht onopzettelijk te zijn wanneer de verantwoordelijke voor deze handeling niet wist en redelijkerwijze niet hoorde te weten dat deze handeling kon leiden tot de in artikel 10 beschreven negatieve gevolgen voor specimens van deze beschermde vogelsoort. Kauwen leggen doorgaans 4 tot 6 eieren, soms 2 tot 9. Ze zijn licht helder blauw van verschillende intensiteit en bezet met kleine vlekjes en spikkels in zwartachtig bruin, olijfbruin en blauwgrijs. Kauwen hebben één legsel per jaar.


Kauwenei
Kauwenei — © Jan Rodts


Bezit, vervoer, handel (art. 12 en 13)
Het onder zich hebben, het vervoeren, het verhandelen of ruilen of het te koop of in ruil aanbieden van specimens of eieren van deze vogelsoort zijn verboden.

Nesten (art. 14)
Het is verboden de nesten van deze vogelsoort opzettelijk te vernielen, te beschadigen of weg te nemen. Het vernielen, beschadigen of wegnemen van nesten wordt onder meer geacht onopzettelijk te zijn wanneer de verantwoordelijke voor deze handeling niet wist en redelijkerwijze niet hoorde te weten dat deze handeling kon leiden tot negatieve gevolgen voor de nesten. Onder nesten worden begrepen de bewoonde nesten, de nesten die in aanbouw zijn als voorbereiding op het komende broedseizoen, alsook de nesten die in de regel jaar na jaar tijdens het broedseizoen hergebruikt worden.


Schouw_met_piramideroosters
Voor elk type van schouw is er een oplossing — © Jan Rodts


Afwijkingen op beschermingsbeginsel (art. 20)
Met betrekking tot deze beschermde vogelsoort kunnen er door het Agentschap voor Natuur en Bos specifieke afwijkingen verleend worden. Meer details over het wettelijk statuut van de kauw en andere soorten vind je in de rubriek Wetgeving.


Identiteitskaart_Kauw
Identiteitskaart van de kauw — © Hugo Willocx 

14 augustus 2012

Hydrocotyle tripartita (nog) vrij zeldzaam?)


Hydrocotyle tripartita


Hoogte: 5 cm
Temperatuur: 20-28ºC
Licht: normaal - veel

Omschrijving:
Het plantje wordt gekenmerkt door een snell, compacte groei and kleine intens groene blaadjes op verticale steeltjes. Het is een zodenvormende plant en de compacte groei kan bevordert worden door tijdens het onderhoud in je aquarium het tapijt naar beneden te drukken. Het groeit het beste met veel licht, maar kan met normaal licht ook.

Extra informatie

Hoogte5cm
Lichtnormaal - veel
Temperatuur20-28° C
ph-waarde6-8
Herkomstjapan


Hydrocotyle sp. 'Japan' meer weten klik hier

10 augustus 2012

Valentino Rossi verlaat Ducati !


De Italiaanse motorsportlegende Valentino Rossi verlaat eind dit seizoen Ducati en keert terug naar Yahama, het fabrieksteam waarmee hij tussen 2004 en 2010 vier wereldtitels in de MotoGP veroverde. Ducati maakte vandaag het vertrek van Rossi bekend. Yamaha kwam kort daarna met de mededeling dat de negenvoudige wereldkampioen in 2013 en 2014 weer zal racen voor het Japanse fabrieksteam.

Stugge Ducati
De 33-jarige 'Vale' keerde eind 2010 na zeven succesvolle jaren Yamaha de rug toe om zijn geluk te beproeven bij Ducati. De Italiaan wilde ook een wereldtitel veroveren op de machine van Italiaanse makelij. De afgelopen twee seizoenen bleek dat hij met de stugge Ducati niet goed overweg kon. Wat het team ook probeerde met de motor om aan de wensen van Rossi te voldoen, zeges bleven uit. Vorig seizoen eindigde hij zevende in het WK. Dit jaar bezet hij in de tussenstand de achtste plaats.

Jorge Lorenzo
Rossi wordt bij Yamaha herenigd met Jorge Lorenzo. De Spanjaard, die op weg is naar zijn tweede wereldtitel, heeft ook al bijgetekend bij het Japanse fabrieksteam. "We beschikken nu over het sterkst denkbare team dat voor de overwinningen kan gaan", zegt teambaas Lin Jarvis. Rossi en Lorenzo reden in 2008, 2009 en 2010 samen bij Yamaha. Toen Lorenzo in 2010 de wereldtitel veroverde, koos Rossi ervoor de overstap naar Ducati te maken.


rainbowfish aquarium



At 244cm long, 93cm wide, and 70cm high  — this tank holds more than 1,500 l/330 gal in volume and over a ton and a half of water in weight, even before substrate and rocks are taken into account.  

9 augustus 2012

Rossi’s 100 GP victories

Rossi’s 100 GP victories 

01-Brno ’96 125cc / 02-Malaysia ’97 125cc/ 03- Jerez ’97 125cc / 04-Mugello ’97 125cc / 05-Paul Ricard ’97 125cc / 06-Assen ’97 125cc / 07-Imola ’97 125cc / 08-Nurburgring ’97 125cc / 09-Rio ’97 125cc / 10-Donington ’97 125cc / 11-Catalunya ’97 125cc / 12-Indonesia ’97 125cc / 13-Assen ’98 250cc / 14-Imola ’98 250cc / 15-Catalunya ’98 250cc / 16-Philip Island ’98 250cc / 17-Argentina ’98 250cc / 18-Jerez ’99 250cc / 19-Mugello’99 250cc / 20-Catalunya ’99 250cc / 21-Donington ’99 250cc / 22-Sachsenring ’99 250cc / 23-Brno ’99 250cc / 24-Philip Island ’99 250cc / 25-South Africa ’99 250cc / 26-Rio ’99 250cc / 27-Donington ’00 500cc / 28-Rio ’00 500cc / 29-Japan ’01 500cc / 30-South Africa ’01 500cc / 31-Jerez ’01 500cc / 32-Catalunya ’01 500cc / 33-Donington ’01 500cc / 34-Brno ’01 500cc / 35-Portugal ’01 500cc / 36-Motegi ’01 500cc / 37-Philip Island ’01 500cc / 38-Malaysia ’01 500cc / 39-Rio ’01 500cc / 40-Japan ’02 990cc / 41-Jerez ’02 990cc / 42-Le Mans ’02 990cc / 43-Mugello ’02 990cc /44-Catalunya ’02 990cc / 45-Assen ’02 990cc / 46-Donington ’02 990cc / 47-Sachsenring ’02 990cc / 48-Portugal ’02 990cc / 49-Rio ’02 990cc / 50-Philip Island ’02 990cc / 51-Japan ’03 990cc / 52-Jerez ’03 990cc / 53-Mugello ’03 990cc / 54-Brno ’03 990cc / 55-Portugal ’03 990cc / 56-Rio ’03 990cc / 57-Malaysia ’03 990cc / 58-Philip Island ’03 990cc / 59-Valencia ’03 990cc / 60-South Africa ’04 990cc / 61-Mugello ’04 990cc / 62-Catalunya ’04 990cc / 63-Assen ’04 990cc / 64-Donignton ’04 990cc / 65-Portugal ’04 990cc / 66-Malaysia ’04 990cc / 67-Philip Island ’04 990cc / 68-Valencia ’04 990cc / 69-Jerez ’05 990cc / 70-China ’05 990cc / 71-Le Mans ’05 990cc / 72-Mugello ’05 990cc / 73-Catalunya ’05 990cc / 74-Assen ’05 990cc / 75-Donington ’05 990cc / 76-Sachsenring ’05 990cc / 77-Brno ’05 990cc / 78-Qatar ’05 990cc / 79-Philip Island ’05 990cc / 80-Qatar ’06 990cc / 81-Mugello ’06 990cc / 82-Catalunya ’06 990cc / 83-Sachsenring ’06 990cc / 84-Malaysia ’06 990cc / 85-Jerez ’07 800cc / 86-Mugello’07 800cc / 87-Assen ’07 800cc / 88-Portugal ’07 800cc / 89-China ’08 800cc / 90-Le Mans ’08 800cc / 91-Mugello ’08 800cc / 92-Laguna Seca ’08 800cc / 93-Brno ’08 800cc / 94-Misano ’08 800cc / 95-Indianapolis ’08 800cc / 96-Motegi ’08 800cc / 97-Malaysia ’08 800cc / 98-Jerez ’09 800cc / 99-Catalunya ’09 800cc / 100-Assen ’09 800cc
 

8 augustus 2012

Overnachten in platenhoes Pink Floyd in Oostende

Links de bedden, rechts de originele cover

In Oostende wordt vanavond nabij Fort Napoleon een beroemde platenhoes van de legendarische band Pink Floyd tot leven gewekt. 150 bedden op het strand moeten de cover van het album "A momentary lapse of reason" uitbeelden. In de bedden wordt straks ook overnacht.
In Fort Napoleon loopt momenteel een overzichtsexpositie van de Britse designer Storm Thorgerson. Thorgerson ontwierp tal van albumhoezen voor onder meer de Belgische band Goose ("Synrise"), The Mars Volta, Led Zeppelin maar ook voor Pink Floyd.
De hoes van "A momentary lapse of reason" (1987) bracht organisator Jan Mortelmans op het idee om een setting te creëren op het strand van Oostende. "Met 150 bedden hebben we geprobeerd om de hoes te doen herleven", aldus Mortelmans. "Dat past uiteraard bij de lopende tentoonstelling." Voor de originele coverfoto werden 750 bedden uitgestald op het strand in Devon.
Daarnaast konden 150 mensen een nachtje in een van de bedden winnen. Zij krijgen morgenochtend ontbijt op het strand. Vanavond is er ook een klein optreden gepland en wordt een documentaire over de legendarische groep vertoond.

2 augustus 2012

Pink Floyd speelt met Ed Sheeran op slotceremonie Spelen - Londen 2012

Pink Floyd gaat samen met Ed Sheeran 'Wish You Were Here' spelen tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen, op 12 augustus in Londen. Dat onthulde Sheeran, bekend van de hit 'The A Team', in een interview voor het Australische radiostation Nova. 

"Ik speel tijdens de slotceremonie, hoe cool is dat? Heel wat mensen denken dat ik met The Who een nummer ga doen, maar ik doe een song met Pink Floyd. Ik doe 'Wish You Were Here'".

Sheeran bevestigde dat hij zal optreden met Pink Floyds drummer Nick Mason, maar dat niet alle nog levende leden van Pink Floyd zullen deelnemen. Dat betekent dat ofwel bassist Roger Waters ofwel gitarist David Gilmour zal wegblijven.



1 augustus 2012

mosbol (Aegagropila linnaei of Cladophora aegagropila)



Een mosbol (Aegagropila linnaei of Cladophora aegagropila) is een plant uit de familie Cladoprhoraceae. In tegenstelling tot wat de naam zegt, is een mosbol geen bol van mos, maar van groenwier. De plant komt voor in meerdere meren in het noordelijk halfrond. Kolonies van dit soort zijn te vinden in IJsland, Schotland, Japan en Estland.
Er zijn drie groeivormen voor Aegagropila linnaei. In het eerste geval groeit de plant tegen een rotswand, aan de schaduwkant. De tweede vorm groeit op de bodem en vormt een soort "tapijt". De derde en laatste vorm is de bolvorm.
De plant is door zijn bijzondere vorm een geliefde aquariumplant.