18 januari 2013

Belgische oorlogsjournalist omgekomen in SyriëYves Debay, een Belgische oorlogscorrespondent, is omgekomen bij het verslaan van de gevechten tussen het Syrische leger en de rebellen in de belegerde stad Aleppo in het noorden van Syrië. Dat meldt al-Arabiya. Debay was 58 jaar. Naast journalist was hij ook oorlogsfotograaf. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overlijden nog niet officieel kunnen bevestigen.
  • In 2005 richtte Debay in Frankrijk het oorlogsmagazine 'Assaut' op.
  • © ap.
  • © ap.
Yves Debay werd geboren op 24 december 1954 in het Congolese Elisabethville. In 1975 ging hij in het Belgische leger bij een verkenningseenheid. Een jaar later trad hij toe tot de School van de onderofficieren. Na een militaire opleiding van zes maanden werd hij gepromoveerd tot 'tankchef' van een Léopard 1-tank. Drie jaar ging hij met het Rhodesische leger vechten tegen de guerillatroepen die uit Mozambique kwamen.

Vanaf 1985 journalist
Pas in 1985, hij was toen 30 jaar, ruilde hij zijn wapen in voor een pen en begon als oorlogsjournalist. Hij debuteerde met een reportage over het Franse leger. Een jaar later ging hij voor het nieuwe magazine 'Raids' werken. Voor dat magazine coverde hij onder meer de oorlog in Libanon, de twee Golfoorlogen, de oorlog in (ex-)Joegoslavië en de oorlog in Afghanistan (zie onderstaande video). Nu was hij dus aan het werk in Syrië. Die opdracht werd hem fataal.

Rebels
Hij vond van zichzelf dat hij een rebelse journalist was die vaak via niet-officiële kanalen werkte. Daardoor werd hij meermaals gevangen genomen, soms op gewelddadige wijze. In augustus 2005 richtte hij na 20 jaar trouwe dienst voor 'Raids'  in Frankrijk het magazine 'Assaut' op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten