20 januari 2013

Hygrophila balsamicaFamilie:Acanthaceae
Herkomst:Sri Lanka, India.

Foto: Swa Vleminckx (2012)

De bovenwatervorm van deze plant is uitermate giftig, hij kan dus niet zo maar in het aquarium worden geplaatst, aangezien de vissen dit niet zullen overleven. Hij zal dan eerst in een quarantainebak langzaam moeten over gewend worden naar de onderwatervorm.  We spreken hier dan over de in de jaren tachtig ingevoerde planten. Deze hadden inderdaad voor vissen een zeer gevaarlijke, geconcentreerde gifstof. (Kasselmann C.)

Daarna verdween de soort van de markt, om in 2004 weer ingevoerd te worden. Waar deze platen vandaan kwamen, is onbekend. De gifstof is niet meer of maar minimaal aanwezig. De aquariumplanten van nu worden niet meer uit de natuur gehaald, ze worden gekweekt. De planten die te koop worden aangeboden, zijn onder water gekweekt.

Daarom is deze plant nu ongetwijfeld aan te bevelen. Een CO2 bemesting is noodzakelijk en een temperatuur boven de 25°C.  Het is een fijnbladig plantje, dit houdt in dat hij wel veel licht nodig heeft. Als het licht niet voldoende is, dan heeft hij alleen in de top wat bladeren en is het voor de rest een kale stam. Ook een regelmatige toevoeging van ijzer wordt zeer op prijs gesteld. De vermeerdering vindt plaats door middel van toppen. Als u hem wilt stekken, kunt u hem het best met een plantenschaar knippen. Als u dit doet, kunt u de onderstam laten staan in de bodem, want hierdoor geeft hij ook weer nieuwe stekken op die onderstam. Zeer decoratief is een straatje van talrijke takken van Hygrophila balsamica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten