1 juli 2008

close-up of macro?

Iedereen maakt geregeld al eens een natuuropname. Sommigen onder ons houden het niet altijd bij de klassieke weidse landschappen en wagen zich aan opnames van opvallende details. Dat lukt soms vrij aardig, maar om het soort foto's te maken waarop je als het ware de ogen van een vlieg kunt zien, heb je wel speciaal gereedschap nodig.
Met de kitlens die bij je spiegelreflexcamera zit, kun je dergelijke extreme macro-opnames niet maken. Macrofotografie is iets heel specifieks. Technisch gezien betekent het dat je onderwerp even groot of nog groter dan het in werkelijkheid is wordt afgebeeld op de beeldsensor. Daarvoor heb je een macrolens nodig eventueel nog aangevuld met tussenringen of balg. Met de kitlens die bij je camera zit kun je wel close-ups maken. Dat zijn gewoon opnames van heel dichtbij. Je kunt er bloemetjes en bijtjes mee fotograferen, of kleine voorwerpen zoals schelpen, luciferdoosjes, enzovoort.
Checklist close-up
* Gevoeligheid: ISO 100 of 200
* Opnamestand: preset Macro, of sluitertijdvoorkeur
* Witbalans: preset voor zon, wolken of schaduw
Tip
Scherm wat je wilt fotograferen af met een stuk wit, grijs of zwart karton om de wind af te schermen kan in zulke omstandigheden soelaas bieden. Gebruik geen andere kleuren, want dan krijgt je object een ongewenste kleurzweem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten