16 juli 2008

Vleesetende 'spookslak' verovert Wales


In Wales is een onbekende en compleet kleurloze slakkensoort ontdekt die zich niet voedt met planten zoals de meeste andere slakken, maar alleen wormen eet.
De 'witte' slak duikt de laatste tijd steeds vaker op in tuinen, zo meldt de website van
Elsevier op basis van informatie van de Britse zender BBC.
Normale slakken voeden zich vooral met planten, maar de kleurloze slak voedt zich met wormen: hij heeft een serie vlijmscherpe minitanden waarmee de wormen in kleine stukken worden gesneden. Daarna werkt de slak ze 'als spaghetti' naar binnen, aldus de BBC.
De slak, die ongeveer 8 centimeter lang kan worden, heeft geen ogen, geen enkele lichaamskleur en leeft ondergronds.
Slakkenexperts van de universiteit van Cardiff en het Nationaal Museum van Wales beseften bij het zien van de albinoslak onmiddellijk dat ze met een uitheemse soort te maken hadden.
Ze ontdekten vervolgens dat er in landen als Turkije en Georgië soortgelijke slakken voorkomen. Maar die hebben wel ogen en zijn kleiner.
Het gaat dus om een nieuwe slakkensoort, die mogelijk wel verwant is aan de Zuidoost-Europese witte slak. Maar hoe de witte slak vervolgens in Wales kan opduiken, is een raadsel voor de onderzoekers.
Vanwege zijn witte verschijning is de nieuwe soort vernoemd naar het Welshe woord voor 'spook' (ysbryda): Selenochlamys ysbryda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten