15 juli 2008

Vlaamse paleontoloog ontdekt eerste vliegende reptiel


Koen Stein met een model - © Georg Olechinski


Miljoenen jaren voor de eerste dinosaurussen op de wereld verschenen, vloog de kuehneosaurus al van boom naar boom. Dat ontdekte de Vlaamse paleontoloog Koen Stein.
De kuehneosaurus, een prehistorisch reptiel dat 225 miljoen jaar geleden in het huidige Britse gebied leefde, is het eerste dier waarvan bewezen is dat het kon vliegen.
Fossielen van het reptiel werden al in de jaren vijftig in een grot in Bristol ontdekt. Aangezien het dier uitklapbare ribben had, ging men er tot dan van uit dat de kuehneosaurus min of meer kon zweven, iets wat altijd tegengesproken was door experten in de aerodynamica. Door een model te maken van twee exemplaren heeft Koen Stein, doctorandus aan de universiteit van Bonn, aan de universiteit van Bristol het bewijs geleverd dat de kuehneosaurus wel degelijk kon vliegen. "Alle ingenieurs met wie ik gepraat heb, vertelden me dat de kuehneosaurus erg inefficiënt zou zijn geweest in de lucht.
Maar door het model van het dier te herbouwen, zijn we erachter gekomen dat het reptiel zich wel degelijk kon voortbewegen in de lucht. Ze konden niet klapperen zoals vogels, maar wel zweven."
Verder onderzoek moet uitwijzen of de twee gevonden kuehneosaurussen al dan niet tot dezelfde familie behoorden. De grootste was 70 centimeter lang en (met opengeklapte ribben) 50 centimeter breed. De kleinste was slechts half zo groot. Van op een boom van 5 meter hoog zou het dier zich minstens 9 meter door de lucht hebben kunnen voortbewegen. "Dat is meer dan genoeg om voedsel te vinden, of een paargenoot.
"De kuehneosaurus leefde in het trias, tussen 250 en 200 miljoen jaar geleden.
Het trias is ook bekend als 'de eeuw van de reptielen', een periode die meteen volgt op het perm, wat algemeen beschouwd wordt als de 'grootste massavernietigingsfase' van de wereld. De grote dinosaurussen leefden zo'n 50 miljoen jaar later in de juraperiode. De eerste vogels dateren ook van die tijd. (Tina De Gendt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten